ua en ru

Ціни виробників промпродукції в Україні в лютому виросли на 1,5%

Ціни виробників промпродукції в Україні в лютому виросли на 1,5% Фото: ціни виробників промпродукції трохи збільшилися

У порівнянні з лютим минулого року ціни зросли на 17,4%

В Україні (без урахування тимчасово окупованій території Криму, м. Севастополя та частині зони проведення АТО) ціни виробників промислової продукції в лютому 2016 року підвищилися на 1,5% порівняно з січнем 2016 року. Про це повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).

При цьому порівняно з лютим 2015 р. ціни виробників промпродукції зросли на 17,4%.


Так, у добувній промисловості та розроблення кар'єрів у лютому ціни підвищилися на 6,4%, у т.ч. у видобутку кам'яного вугілля - на 17,2%, нафти сирої - на 7,0%, металевих руд - на 4,2%, каменю, піску та глини - на 2,1%. Разом з тим у видобутку природного газу ціни знизилися на 0,6%.

Продукція переробної промисловості подорожчала на 1,1%. Найбільше (на 1,9-1,6%) зросли ціни у текстильному виробництві, виробництві одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів, металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування, гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції. Одночасно у виробництві коксу і продуктів нафтопереробки відбулося зниження цін на 6,4%, автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів - на 1,2%.

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів продукція подорожчала на 1,8%, зокрема, у виробництві олії та тваринних жирів - на 7,3%, переробленні та консервуванні овочів та фруктів - на 4,6%, виробництві продуктів борошномельно-круп'яної промисловості - на 3,8%, напоїв - на 1,7%, молочних продуктів - на 1,6%, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів - на 0,4%. У виробництві м'яса та м'ясних продуктів, цукру зафіксовано зниження цін на 1,3% і 1,2% відповідно.

У постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря відбулося зростання цін на 0,6%. При цьому електроенергія подорожчала на 0,7%, теплоенергія подешевшала на 0,7%.

Нагадаємо, в Україні в лютому зафіксовано дефляцію на рівні 0,4%.