ua en ru

Ціни виробників промпродукції в Україні в січні знизилися на 1,1%

Ціни виробників промпродукції в Україні в січні знизилися на 1,1% Фото: ціни виробників промпродукції у січні дещо зменшилися

Порівняно з січнем минулого року ціни зросли на 21,2%

В Україні (без урахування тимчасово окупованій території Криму, м. Севастополя та частині зони проведення АТО) ціни виробників промислової продукції у січні 2016 року знизилися на 1,1% в порівнянні з груднем 2015 року. Про це повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).

При цьому порівняно з січнем 2015 р. ціни виробників промпродукції зросли на 21,2%.

Так, удобувній промисловості й розробленні кар'єрів у січні продукція подешевшала на 3,7%, зокрема, у добуванні сирої нафти - на 25,9%, металевих руд - на 3,0%, природного газу - на 0,1%. Водночас у добуванні кам'яного вугілля ціни зросли на 5,4%, каменю, піску та глини - на 1,3%.

Ціни на продукцію переробної промисловості підвищилися на 0,2%, у т.ч. у виробництві коксу та коксопродуктів - на 11,1%, машин і устатковання, не віднесених до інших угруповань - на 6,1%, автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів - на 5,3%, основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів - на 2,2%. Разом з тим у виробництві продуктів нафтоперероблення ціни знизилися на 18,4%, металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин та устатковання - на 1,8%, хімічних речовин і хімічної продукції - на 0,5%.

У виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів відбулося подорожчання продукції на 1,1%. При цьому в переробленні та консервуванні фруктів і овочів зростання цін становило 7,0%, виробництві продуктів борошномельно-круп'яної промисловості - 2,7%, напоїв - 2,6%, олії та тваринних жирів - 1,4%, молочних продуктів - 1,1%, цукру - 1,0%, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів - 0,9%. У той же час у виробництві тютюну зафіксовано зниження цін на 2,5%, м'яса та м'ясних продуктів - на 2,0%.

У постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря відбулося зниження тарифів на 3,4% за рахунок здешевлення електроенергії на 3,7%. Одночасно ціни на теплоенергію зросли на 0,7%.

Нагадаємо, інфляція в Україні в січні склала 0,9%.