ua en ru

Ціни на нафту зростають через зниження оцінки небезпеки штаму "Омікрон"

Ціни на нафту зростають через зниження оцінки небезпеки штаму "Омікрон" Фото: ціни на нафту ростуть через зниження оцінки небезпеки штаму "Омікрон" (GettyImages)

Ціна нафти Brent в понеділок, 6 грудня, зросла більш ніж на 1 долар за барель і перевищила 71 долар. Надії на те, що штам коронавірусу "Омікрон" може викликати в основному легкі симптоми, підвищили вартість ризикованих активів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на агентство Reuters.

Нафта марки Brent подорожчала на 2,5% до 71,65 доларів, в той час як нафта марки US WTI подорожчала на 2,6%, до 67,95 доларів. До цього обидва контракти падали шість тижнів поспіль.

У повідомленнях з Південної Африки говориться, що при зараженні штамом "Омікрон" спостерігалися тільки легкі симптоми. Високопоставлений чиновник США з інфекційних захворювань сказав CNN, що "поки не схоже, що існує високий ступінь серйозності".

Послаблення побоювань через "Омікрон" також сприяло зростанню європейських акцій, а безпечніші активи-притулки, такі як облігації, втратили деякі недавні досягнення.

Цього року ціна на нафту марки Brent зросла на 38%, чому сприяло обмеження видобутку ОПЕК+, а також відновлення попиту, хоча в жовтні вона впала з трирічного максимуму, що перевищив 86 доларів.

Минулого тижня ОПЕК + вирішила продовжити збільшувати щомісячні поставки на 400 тис. барелів на день в січні, навіть після падіння цін, викликаного побоюваннями через штам "Омікрон"

У неділю Саудівська Аравія підвищила на січень офіційні відпускні ціни на всі сорти нафти, що продаються в Азію і США, на 80 центів в порівнянні з попереднім місяцем.

Нафта також була підтримана зменшувальними перспективами зростання іранського експорту нафти після того, як минулого тижня були перервані непрямі американо-іранські переговори з відновлення ядерної угоди з Іраном 2015 року.