ua en ru

Ціни на українському ринку нафтопродуктів у січні-квітні росли з запізненням через надлишок пропозиції, - експерт

Ситуація на українському ринку нафтопродуктів у січні-квітні поточного року повністю відповідала світовим тенденціям. Поряд з рекордним зростанням цін наша увага була зосереджена на ресурсному забезпеченні ринку у зв'язку з негативними процесами в українській нафтопереробці, вважає генеральний директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.

Ціни внутрішнього ринку України реагували на зміни європейської кон'юнктури з відчутним запізненням, що було обумовлено наявністю великих запасів нафтопродуктів у трейдерів і зниженням споживання в зимові місяці через сильні морози, упевнений Куюн.

"Незважаючи на зниження внутрішнього виробництва і березневу зупинку Лисичанського НПЗ, поставки нафтопродуктів були надмірними за рахунок імпорту, що зумовило відчутне відставання темпів зростання цін у роздрібній мережі в зимові місяці. Не зафіксовані випадки браку ресурсу і в квітні - в пік сільгоспробіт", - відзначив експерт.

За його словами, створення диверсифікованої і конкурентної системи постачань палива і зведення до мінімуму ймовірність виникнення непереборних проблем з постачаннями залишає на порядку денному питання високої вартості нафтопродуктів.

"Єдиною можливістю держави надати відчутний вплив на вартість є регулювання податкового навантаження, яке з поточного року перевищує 35% у роздрібній ціні бензину. На мій погляд, найбільш оптимальним варіантом є зниження акцизних зборів з одночасною компенсацією бюджетних втрат за рахунок збільшення орендної плати на видобуток нафти. Нафтовидобувні компанії демонструють рекордні прибутки завдяки високим цінам на нафту, що підтверджує зростання в 28,5 раз квартального прибутку компанії "Укрнафта" - найбільшої нафтовидобувної компанії країни. В той же час проект плаваючої ставки акцизу не буде мати будь-яких відчутних наслідків, оскільки передбачає реакцію на ціни лише у разі подолання бар'єру 125 дол./бар. Тоді як нинішні високі ціна на АЗС, що викликали невдоволення уряду і споживачів, сформовані при більш низьких рівнях цін на сировину в світі", - резюмував Куюн.

Нагадаємо, вчора ВР затвердила плаваючу ставку акцизу на паливо з метою знизити ціни на українському ринку.