ua en ru

Ціни на нафту гальмують світову економіку і можуть завдати шкоди Європі, - експерт

Ціни на нафту виступають в якості гальма світової економіки і можуть завдати шкоди, зокрема, Європі. Про це заявив головний економіст Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол, повідомляє "Росія 24".

У цьому році Європі доведеться витратити 500 млрд євро на імпорт нафти в тому випадку, якщо ціни на нафту залишаться поблизу поточних рівнів, що приблизно на 200 млрд євро більше середнього, зазначив Бірол. "Ціни дуже високі, - сказав він в інтерв'ю Bloomberg Television. - Поточний рівень цін на нафту робить істотний вплив на світову економіку, і, в особливості, на Європу".

На питання журналістів про те, чи готове МЕА "роздрукувати" запаси для надзвичайних випадків, Бірол сказав, що агентство "обговорить це питання тільки тоді, коли ціни будуть рости".

"Ми робимо це, коли є перебої з постачаннями", - додав він. Бірол також заявив, що новий щорічний звіт World Energy Outlook в основному буде сфокусований на постачання нафти в США.

При цьому реалізація понад 80% нафтових проектів у світі була затримана приблизно на три роки, що пов'язано з технічними проблемами і питаннями безпеки. "Ми будемо спостерігати все більше і більше затримок у доставці продукції", - зазначив економіст МЕА.

Зараз вартість нафти марки Brent трохи вище 117 дол за барель.

Нагадаємо, що раніше в цьому місяці МЕА переглянуло власний прогноз зростання споживання нафти і нафтопродуктів світовою економікою в 2013 р. Прогноз був знижений відносно попереднього місяця на 90 тис. бар./день - до 90,7 млн ​​бар./день. Представники МЕА знизили прогноз зростання споживання нафти з огляду на те, що Міжнародний валютний фонд переглянув до пониження власний прогноз зростання глобальної економіки в 2013 р. до 3,5% з 3,6% місяцем раніше.

Читайте також: МЕА знизило прогноз споживання нафти у світі в 2013 р. до 90,7 млн бар./день