ua en ru

Ціни на нафту зростають необгрунтовано, - аналітик

Нафта продовжує дорожчати, за винятком сорту WTI, що фактично перестав реагувати на рухи котирувань на міжнародному ринку. Однак, трохи більше ніж за два тижні сорт Brent виріс у ціні на 9 дол./бар., досягши найвищої позначки з липня минулого року і швидко наближаючись до рівня двох стандартних відхилень від медіанного значення за останній рік.

Аналітик "ВТБ Капітал" Колін Сміт вважає, що серед причин такого зростання перебої з поставками нафти з родовища Buzzard в Південному Судані. Однак, за словами Сміта обсяги поставок, про які йде мова непорівнянні за своїм масштабом із зростанням цін. Крім того, Лівія нарощує видобуток швидше, ніж очікувалося.

Не може не впливати на котирування нафти напруженість навколо Ірану. Однак, за словами аналітика: "По-перше, ніяких нових подій у ситуації за останній час не відбулося, а по-друге, було б дивно, якби покупці, які шукають альтернативу, настільки активно купували нафту зараз, враховуючи, що санкції проти Ірану почнуть діяти тільки в липні". "Цікаво подивитися, чи вплине на ціну нафти загострення напруженості в Сирії, поки не надала очевидного прямого впливу на кон'юнктуру ринку нафти. У цьому зв'язку можна згадати 2006 р., коли до моменту початку ізраїльсько-ліванського військового конфлікту ціна на нафту піднялася приблизно на 7 дол./бар. У будь-якому випадку ми дотримуємося думки, що поточна статистика вказує на надлишок пропозиції на ринку нафти, якщо тільки ситуація навколо Ірану не призведе до помітного скорочення поставок і подальшого значного зниження ціни Brent. Однак з точки зору ринку, коли значні зміни цін відбуваються без очевидної причини, більш розумно орієнтуватися саме на ціну, ніж продовжувати теоретичні викладки в пошуках пояснення відбулися відхилень. На наш погляд, такий підхід надає підтримку цінам на нафту", - зазначив Колін Сміт.

Також Сміт зазначає, що до збільшення попиту також навряд чи могла призвести холодна погода. Що стосується поліпшення економічних перспектив, то, споживання та імпорт нафти в США знижуються, незважаючи на непогані економічні індикатори. "У випадку Європи про поліпшення говорити поки і зовсім не доводиться; при цьому за останні два роки максимальна зміна споживання тут в річному зіставленні не перевищило 0,3 млн бар., так що навіть істотне відновлення мало що змінить з точки зору світового попиту. Підвищенню ціни на нафту сприяє низький долар. Правда, нафта подорожчала в більшій мірі, ніж подешевшав долар", - зазначає аналітик.