ua en ru

Ціни на нафту на біржах опустилися до мінімуму за три торгові дні

Нафта на біржах в Нью-Йорку і в Лондоні за підсумками торгів 5 серпня 2013 р. ще трохи подешевшала, в результаті чого офіційні ціни на нафтові ф'ючерси опустилися до мінімуму за три торгові дні.
Результати біржових торгів для нафтових контрактів першої позиції 5 серпня 2013 р. склали:
- офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (вересень) на електронній товарній біржі InterContinental Exchange Futures Europe (ІСЕ Futures Europe) в Лондоні знизилася на 25 центів (-0,2%) і встановилася на позначці 108,70 дол./бар. при діапазоні котирувань 107,55-109,44 дол./бар.;
- офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (вересень) на терміновій товарній біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) в Нью-Йорку опустилася на 38 центів (-0,4%) і встановилася на позначці 106,56 дол./бар. при діапазоні котирувань 105,70-107,69 дол./бар.

Напередодні офіційні ціни на нафтові ф'ючерси опустилися до найнижчого значення з 31 липня 2013р. Нафта на біржах подешевшала через поглиблення технічної корекції і продовження ліквідації довгих позицій, що почалася в кінці минулого тижня. Інтерес до покупок нафтових ф'ючерсів ослаб після того, як на початку торгового дня 2 серпня котирування нафти Brent вперше за чотири місяці перевищили цінову позначку 110 дол./бар., а котирування нафти WTI вперше за два тижні ледь не досягли значення 109 дол./бар.

За підсумками торгів 2 серпня нафта на біржах вперше за три сесії подешевшала, в результаті чого ціни на нафтові ф'ючерси знизилися в середньому на 0,7%. Однак привабливі умови для відкриття довгих позицій після фіксації прибутку не сформувалися. При цьому збереглася висока премія для продовження спекулятивних продажів. Так, за підсумками попередньої торгової тижні (29 липня - 2 серпня) нафта на біржах помітно подорожчала. Так, офіційна ціна нафти WTI підвищилася за тиждень на 2,24 дол./бар. (+2,1%), а барель нафти Brent став дорожчим на 1,78 дол. (+1,7%).

На думку експертів, зниження 5 серпня цін на нафтові ф'ючерси сприяло деяке ослаблення побоювань порушення постачань нафти з Близького Сходу через заворушення в Єгипті. При цьому тиск на нафтові котирування також могла надати інформація про можливе збільшення поставок нафти з Лівії, де було відновлено видобуток нафти на ряді родовищ.

У той же час офіційні ціни на нафтові ф'ючерси за підсумками торгів 5 серпня встановилися помітно вище своїх мінімальних котирувань. Як і прогнозували напередодні експерти, підтримку нафтовому ринку надала інформація з США про більш суттєве, ніж очікувалося, зростання ділової активності у сфері послуг. Так, за підсумками липня індекс ділової активності в сфері послуг ISM Non-Manufacturing PMI перевищив показник червня на 3,8 пункту і склав 56 пунктів - найвищий показник з лютого 2013р. Тим часом аналітики прогнозували, що даний індикатор в липні складе 53,2 пункту.