ua en ru

Ціни на кокс знизяться в IV кварталі на тлі падіння ринків сталі, - аналитик

Обсяги виробництва коксу в жовтні перевершили очікування, так як аналітики прогнозували їх зниження. Тим не менш, листопад може виявитися набагато гіршим місяцем для сектора через сформовану ситуацію у вітчизняній металургії, вважає аналітик Dragon Capital Олександр Макаров.

"Схоже, сталеливарні компанії повторюють помилки 2008 р., допустивши перевиробництво в період падіння попиту. З цієї причини коксохімічні заводи можуть зіткнутися з різким скороченням обсягу замовлень з боку металургійних підприємств в листопаді-грудні на тлі падіння ринків сталі", - говорить аналітик.

На думку Макарова, ціни на коксовому ринку також не вселяють оптимізму.

"Вітчизняні виробники коксу знизили ціни на 4% м/м до 328 дол./т в жовтні, проте, ми прогнозуємо подальше зниження цін. Китайські експортні ціни на кокс знизилися на 8% м/м в жовтні до 400 дол./т. Українські експортні ціни на сьогоднішній день перебувають на рівні 460 дол./т, однак, зважаючи на нещодавню динаміку цін у Китаї, можуть впасти в листопаді на 13% м/м. Це негативно позначиться на цінах на внутрішньому ринку - за нашими оцінками, вони можуть знизитися до кінця року до 300 дол./т. Діяльність виробників коксу, можливо, стане збитковою в IV кварталі 2011 р., що посилить негативне ставлення інвесторів до сектору", - вважає експерт.

У зв'язку з цим аналітик не рекомендує інвестувати в акції коксохімічних підприємств в короткостроковій перспективі.