ua en ru

Центробанк Південної Кореї погіршив прогноз зростання економіки до 2,8% ВВП

Центробанк Південної Кореї погіршив прогноз зростання економіки до 2,8% ВВП Фото: ЦБ Південної Кореї

Четверта за величиною економіка Азії стикається із "сильними зустрічними вітрами"

Центральний банк Південної Кореї знизив свій прогноз зростання на поточний рік, вказавши на "сильні зустрічні вітри", з якими стикається четверта за величиною економіка Азії, повідомляє Bloomberg.

Банк Кореї знизив прогноз слідом за рішенням залишити процентну ставку після зниження в червні і оголошення про фінансовий план стимулювання. Економіка країни відходить від удару смертельного вірусу, який послабив споживчий попит на тлі млявого експорту.

Центральний банк прогнозує, що валовий внутрішній продукт збільшиться на 2,8% в 2015 р Це нижче квітневої оцінки в 3,1%, заявив глава регулятора Лі Джу-Ель. У 2014 р економіка Південної Кореї виросла на 3,3%. Регулятор очікує, що споживчі ціни зростуть на 0,9% цього року, без змін з раніше зробленого прогнозу.

Також банк відзначив у своїй заяві, що "споживання значно знизилося і настрої економічних агентів погіршилися" після спалаху близькосхідного респіраторного синдрому в Південній Кореї, а експорт - головний двигун зростання країни - продовжує знижуватися.

Експорт, на який припадає половина зростання економіки країни, впав на 1,8% порівняно з червнем 2014 і скорочується шостий місяць поспіль на тлі уповільнення економічного зростання Китаю і нестабільного відновлення єврозони. Активність у промисловому секторі Південної Кореї скоротилася в червні четвертий місяць поспіль і впала до трирічного мінімуму, свідчать дані опитування.

Індекс PMI, розрахований Nikkei, з урахуванням сезонних коригувань склав у червні 46,1 п., це нижче травневих 47,8 п. Останнє значення було найнижчим з вересня 2012 р.

Керівництво Південної Кореї має намір запустити програму заходів стимулювання обсягом понад 15 трлн вон (13,5 млрд дол.), Щоб пом'якшити вплив на економіку спалаху коронавируса близькосхідного респіраторного синдрому (MERS) і посухи.

Нагадаємо, МЗС не рекомендує українцям їхати до Південної Кореї через вірус MERS.