ua en ru

Центробанк ОАЕ відновив купівлю держоблігацій США

Центробанк Об'єднаних Арабських Еміратів відновив купівлю держоблігацій США, оскільки процентні ставки по них повернулися до розумних рівнів. Про це повідомляє Reuters з посиланням на керівника Центробанку.
Експортери нафти з Перської затоки, такі, як ОАЕ, в основному інвестують в доларові активи, оскільки більшість з них прив'язали свої валюти до долара, а нафта, оцінювана в доларах, приносить найбільший дохід їх бюджетам.
Проте Центробанк ОАЕ заявив в липні, коли ризик боргового дефолту США приголомшував ринки, що не тримає Treasuries, а більшість його валютних резервів, хоча і виражена в доларах, інвестована в неамериканські активи.
У вівторок глава Центробанку Султан Нассер аль-Сувейді сказав на прес-конференції, що купівля Treasuries відновилася.
"Зараз ми інвестуємо в американські Treasuries, оскільки обставини змінилися. Процентні ставки зараз адекватні", - сказав він.
"Обсяг інвестицій коливається залежно від того, яка є прибутковість", - додав він, не уточнивши деталей.
Прибутковість 10-літніх облігацій США досягла рекордного мінімуму 1,72% у вересні і з тих пір відновилася приблизно до 2,0%.
Валютні резерви Центробанку ОАЕ в червні знизилися до тримісячного мінімуму 199,1 млрд дирхамів (54,2 млрд дол.). Але з цієї суми вкладення в закордонні цінні папери зросли до 86 млрд дирхамів, максимального рівня щонайменше з 2007 року.
Європейські лідери і Європейський Центробанк не просили ОАЕ, одного з п'яти найбільших світових експортерів нафти, про допомогу в боротьбі з борговою кризою єврозони, сказав Сувейді.
Міністри фінансів єврозони, як очікується, домовляться у вівторок про реформування Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), щоб розширити його фактичний розмір за рахунок кредитного плеча. EFSF зможе залучати гроші від державних і приватних інвесторів.
Європейські чиновники підвищили ймовірність інвестицій з боку Китаю та інших багатих держав. Але на питання, чи зверталися вони до ОАЕ з цим питанням, Сувейді відповів негативно.
Центробанк повідомив в жовтні, що не має вкладень в борги єврозони і що він інвестує тільки в країни і корпорації з рейтингом "ААА", як того вимагає закон.