ua en ru

Центробанк Китаю в шостий раз в 2011 р. підвищив резервні вимоги по депозитах комерційних банків

Народний банк Китаю (Центральний банк країни) сьогодні оголосив про чергове підвищення резервних вимог по депозитах комерційних банків. Норматив обов'язкового резервування з 20 червня 2011 р. підвищується на 50 базисних пунктів, передає Reuters із засланням на заяву китайського ЦБ. Новий рівень резервних вимог є рекордним - 21,5% від загальної суми депозитів, повідомляє РБК.
Сьогоднішнім рішенням нацбанк КНР підвищив резервні вимоги в шостий раз з початку року і в дев'ятий раз - з жовтня 2010 р. До цього даний норматив не підвищувався з травня 2010 р.
Підвищення норми резервування (долі депозитних засобів, яку банки зобов'язані тримати в резерві) є одним з інструментів стерилізації надлишкової ліквідності в економіці через заборону кредитування.
Центробанк Китаю всіма силами намагається обмежити зростання споживчих цін, яке сприймається місцевими функціонерами як одна з основних погроз соціальній стабільності. У травні ц.р. річний рівень інфляції в Китаї третій місяць поспіль перевищив 5% і склав 5,5%. В рамках боротьби з інфляцією китайські власті підвищують базові ставки кредитування, норми резервування по депозитах, а також безпосередньо регулюють обсяги видачі кредитів місцевими банками.