ua en ru

Центробанк Австрії просить Erste Bank і Raiffeisen Bank докапіталізуватися

Центробанк Австрії просить Erste Bank і Raiffeisen Bank докапіталізуватися. Про це вчора заявив член ради директорів центробанку Австрії Андреас Іттнер, пише видання "Комерсант Україна".

А.Іттнер зазначив, що середній показник достатності капіталу першого порядку (Tier 1) у найбільших австрійських банках, наприклад Erste Group Bank AG і Raiffeisen Bank International AG, становить 9,4% в порівнянні з 10,2% у 15 міжнародних кредитних установ, що активно працюють в регіоні. Обсяг кредитного портфеля австрійських банків становить 147% від депозитів проти 127% у зарубіжних конкурентів. "На нашу думку, необхідно наростити обсяг резервів і поліпшити показники капіталізації, - цитує агентство Bloomberg А.Іттнера.- Ми закликаємо їх направити якомога більше у зміцнення капіталу". А.Іттнер закликав банки не повертатися до старої моделі зростання (60% прибутку заробляти в Австрії, решта - в країнах Східної Європи), а прагнути до стійкості: "Ми не хочемо повертатися до того, що було раніше: необмежене зростання без буфера для ризиків".
Незважаючи на низьку адекватність капіталу, австрійські банки обіцяють не скорочувати зовнішні інвестиції. "Ми регулярно капіталізуємо наші "дочки" в Центральній і Східній Європі. Тому вони були добре капіталізовані в період кризи, виконуючи вимоги місцевих нормативів. Це стосується і "Райффайзен Банк Аваль". У майбутньому ми також будемо застосовувати цей підхід", - заявив прес-спікер Raiffeisen Bank International Майкл Пальцер. У прес-службі "Райффайзен Банк Аваль" (96,18% належить Raiffeisen) запевнили виданню, що поки не мають потребу в капіталі. На 1 січня статутний капітал банку склав 3 млрд грн, власний - 6,4 млрд грн, прибуток за 2010 рік - 745 тис. грн (роком раніше - збиток 2020 млн грн).
В австрійській Erste Group повідомили, що їхній коефіцієнт Tier 1 складає 9,2% і не потребує збільшення. "Банк готовий відповідати новим стандартам Basel. Ми більшою мірою незалежні від міжбанківських інвестицій довгострокового фінансування, що підтверджує стабільність ліквідності і дозволяє нам триматися в умовах кризи", - відзначили в прес-службі групи. Статутний і власний капітал Ерсте Банку становить 1,37 млрд і 1,38 млрд грн відповідно, збитки в 2009-2010 роках - 346 млн грн та 134 млн грн.
На думку експертів, проблема недокапіталізації перебільшена. "Згідно Basel III, на який переходять європейські банки, мінімальний рівень достатності капіталу першого рівня становить 3,5%. Не бачу підстав стверджувати, що австрійські банки недокапіталізовані", - заявив старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк. Однак А.Іттнер уточнив, що мінімальні вимоги Basel III не є достатніми, крім того, банки зобов'язані повернути державі всі отримані від нього кошти.
Втім, в період активного зростання ринку консервативна політика австрійських структур, які будуть займатися капіталом і резервами, може загальмувати розвиток їх "дочок". "Багато українських банків продовжують користуватися фондуванням, отриманим від материнських структур у кризовий період. Оскільки ліквідності на українському ринку зараз досить, кредитним установам буде нескладно повернути субординований борг, якщо цього вимагатиме материнська структура, - розповів аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Віталій Шушковський .- Але якщо можливості материнського банку з нарощування капіталу української "дочки" будуть обмеженими, це може перешкодити нарощення її кредитного портфеля ".