ua en ru

Ціна нафти WTI впала до тримісячного мінімуму, встановившись нижче 102 дол./бар.

Нафта на біржах в Нью-Йорку і в Лондоні за підсумками торгів 9 жовтня 2013 р. помітно подешевшала. Напередодні офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) впала на 1,8% і опустилася до свого тримісячного мінімуму, встановившись нижче 102 дол./бар. У той же час офіційна ціна нафти Brent напередодні знизилася на 1% і опустилася до мінімуму за чотири торгові дні, ледве втримавшись вище за позначку 109 дол./бар.

Результати біржових торгів для нафтових контрактів першої позиції 9 жовтня 2013 р. склали:

- офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (листопад) на електронній товарній біржі InterContinental Exchange Futures Europe (ІСЕ Futures Europe) в Лондоні знизилася на 1 дол. 10 центів і встановилася на позначці 109,06 дол./бар. (найнижчий показник з 4 жовтня) при діапазоні котирувань 108,12-110,25 дол./бар.;

- офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (листопад) на терміновій товарній біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) в Нью-Йорку впала на 1 дол. 88 центів і встановилася на позначці 101,61 дол./бар. (найнижчий показник з 4 липня) при діапазоні котирувань 101,18-103,75 дол./бар.

Нафта на біржах напередодні подешевшала через більш суттєве, ніж очікувалося, збільшення в США комерційних запасів сирої нафти. Як повідомило Міністерство енергетики США, комерційні запаси сирої нафти в країні за підсумками звітного тижня, що завершився 4 жовтня, зросли на 6,8 млн бар. і досягли тримісячного максимуму - 370,5 млн бар. Тим часом галузеві експерти прогнозували, що тижневе зростання нафтових запасів у США буде не таким істотним, а в межах 2,1-2,3 млн бар.

Як випливало з доповіді головного енергетичного відомства США, зростання нафтових запасів у країні був викликаний скороченням первинної переробки нафти. Так, за звітний тиждень первинна переробка нафти в США впала на 3,6% - до 14,890 млн бар./день.

Ще однією причиною помітного зниження цін на нафтові ф'ючерси став подорожчав американський долар. Так, індекс долара для шести провідних світових валют (ICE dollar index spot) 9 жовтня підріс на 0,4% і досяг майже двотижневого максимуму, встановившись вище позначки 80,3 пункту, що послабило спекулятивний попит на нафту та інші товарні активи, що котируються в валюті США.