ua en ru

Ціна нафти Brent знизилася до майже тримісячного мінімуму, встановившись нижче 108 дол./бар

Нафта на біржах в Нью-Йорку і в Лондоні за підсумками торгів 23 жовтня 2013 р. істотно подешевшала. Напередодні офіційна ціна нафти Brent впала більш ніж на 2% і опустилася до майже тримісячного мінімуму, встановившись нижче 108 дол./бар. Разом з тим офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) знизилася на 1,4% і відновила свій майже чотиримісячний мінімум, встановившись нижче 97 дол./бар.
Результати біржових торгів для нафтових контрактів першої позиції 23 жовтня 2013 р. склали:

- офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (грудень) на електронній товарній біржі InterContinental Exchange Futures Europe (ІСЕ Futures Europe) в Лондоні втратила за день 2 дол. 17 центів і зупинилася на позначці 107,80 дол./бар. (найнижчий показник з 8 серпня) при діапазоні котирувань 107,35-110,06 дол./бар.

- офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (грудень) на терміновій товарній біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) в Нью-Йорку знизилася на 1 дол. 44 центи і просіла до позначки 96,86 дол./бар. (найнижчий показник з 28 червня) при діапазоні котирувань 96,16-98,29 дол./бар.

Нафта на біржах напередодні подешевшала через побоювання ослаблення попиту американської економіки на енергоносії. Формуванню таких настроїв сприяло подальше збільшення в США комерційних запасів сирої нафти, яке триває вже п'ять тижнів поспіль.

Так, за п'ять тижнів (з 13 вересня по 18 жовтня) комерційні запаси сирої нафти в США зросли на 24,1 млн бар. і до теперішнього часу досягли максимального рівня за три з половиною місяці - 379,8 млн бар. При цьому всі п'ять звітних тижнів нафтові запаси в США зростали більш істотно, ніж прогнозували галузеві експерти. У тому числі за підсумками останнього звітного тижня, який завершився 18 жовтня, комерційні запаси сирої нафти в США виросли на 5,2 млн бар., у той час як галузеві експерти прогнозували, що зростання нафтових запасів у країні не перевищить за тиждень 3 млн бар.

Разом з тим запаси нафти на терміналі Кушинг в Оклахомі, найбільшому нафтовому сховищі США, виросли за звітний тиждень майже на 360 тис. бар. і досягли максимуму за шість тижнів - 33,344 дол./бар.

Зростання нафтових запасів у США було викликане падінням попиту на енергоносії, а також зниженням первинної переробки нафти. Так, за підсумками звітного тижня споживання нафтопродуктів в США скоротилося на 3,8% - до 18,3 млн бар./день. У тому числі попит на бензини знизився на 3,1% - до 8,8 млн бар./день, а попит на важкі дистиляти впав майже на 11% - до 3,3 млн бар./день, випливало з щотижневого звіту головного енергетичного відомства США.

При цьому первинна переробка нафти в США за п'ять звітних тижнів впала на 7,8% і на 18 жовтня становила 14,855 млн бар./день. Це найнижчий показник майже за шість місяців.

Імпорт нафти в США за звітний тиждень зменшився на 4,3% - до 7,7 млн бар./день. Однак власний нафтовидобуток збільшився за тиждень на 6,3% і практично досяг рівня 7,9 млн бар./день - найвищого показника з березня 1989 р.