ua en ru

Ціна газу в Чорноморському регіоні буде стабільна ще 3-5 років, - експерти

Ціна природного газу буде відносно стабільною в середньостроковій перспективі. За оцінками учасників панелі "Забезпечення газом Чорноморського регіону: перспектива 2020", яка пройшла в рамках ІV Міжнародного Чорноморського Економічного Форуму, в регіоні не варто чекати ні відчутного зниження, ні зростання цін на газ.

В панелі, яку модерував генеральний директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, взяли участь експерти нафтогазового комплексу з Туреччини, України та Азербайджану.

Представлені в ході дискусії висновки аналітиків явно демонструють, що зростаючого видобутку газу на шельфі Чорного моря, в поєднанні з перспективою додаткових поставок зрідженого газу в Туреччину і його транзиту, буде достатньо для перекриття зростання споживання в регіоні.

При цьому, як однозначно випливає з доповіді Окана Ярдимджи, експерта Управління з регулювання енергетичного ринку Турецької Республіки, Туреччина не бачить можливості використовувати Босфорську протоку для проходу танкерів зі скрапленим газом (LNG) в Чорне море. Відповідно, ідея будівництва так званого LNG терміналу в Україні стане можливою до реалізації тільки в разі спорудження лобійованого Туреччиною каналу по лінії Каталка-Карабурун у Мраморноморському регіоні (за аналогією з Панамським каналом).