ua en ru

Мета приватизації української енергетики - забезпечити її стратегічний розвиток, - Чечетов

Українська енергетика потребує багатомільярдних приватних інвестіцій, заявив сьогодні заступник голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді Михайло Чечетов.
«У держави кишеня маленька. Питання: куди йти? Ми йдемо вперед. І за рахунок залучення приватних інвестицій оновити основні виробничі потужності», - сказав Чечетов.
За його словами, метою приватизації енергокомпаній в Україну є забезпечення їх стратегічної перспективи: інвестиції, модернізація, соціальна сфера. «І якщо інвестор приходить на підприємство, він зобов'язаний виконувати умови приватизації. Тому ФДМ повинен жорстко контролювати виконання умов приватизації », - зазначив заступник голови фракції ПР.
Аналізуючи стартову ціну приватизації 45,103% акцій «Західенерго» в розмірі 1,932 млн грн і 25% акцій «Київенерго» у розмірі 432,305 млн грн, Михайло Чечетов назвав її адекватною. «Треба жити в ситуації реального часу. А сьогодні світові фінансові ринки переживають непрості часи. Тому я вважаю, що стартова ціна адекватна ситуації на ринку», - підкреслив Чечетов.
Нагадаємо, 5 жовтня Фонд держмайна (ФДМ) опублікував умови приватизації 45,103% акцій «Західенерго» за 193,2 млн грн і 25% акцій «Київенерго» за 432,305 млн грн. Стартова ціна продажу держпакетів виявилися майже в два рази вищою за ринок. Ринок моментально відреагував на це: в день оголошення умов вартість акцій «Західенерго» на «Українській біржі» зросла на 44,5%, «Київенерго» - на 100%.
Раніше голова ФДМ Олександр Рябченко заявляв, що за основу приватизації «Західенерго» і «Київенерго» взяті умови продажу обленерго в 2001 р., які були високо оцінені міжнародними експертами. У конкурсах зможуть брати участь тільки інвестори, що працюють в сфері енергетики. Потужності компаній-претендентів повинні становити не менше 30% від потужностей приватизованих компаній. Також покупець генерації зобов'язаний забезпечити підприємства поставками вугілля, не менше 70% якого - з українських шахт.