ua en ru

ЦБ Японії заявляє про слабкий економічний прогноз на 2013 р

Центробанк Японії продовжить масштабне грошове пом'якшення, оскільки економіка, ймовірно, залишиться слабкою протягом деякого часу, посилюючи очікування ринків, про те, що програма стимулів буде знову розширена в січні 2013 р. Про це заявив керуючий банку Масаакі Сіракава, повідомляє Reuters.

Прем'єр-міністр Сіндзо Абе продовжив заклики до сміливого грошового пом'якшення на переговорах з помічниками.

Сіракава дотримується позиції центробанку, відповідно до якої економіка в остаточному підсумку почне помірно відновлюватись за підтримки еластичності внутрішнього попиту і у міру пожвавлення росту економік зарубіжних країн.

Однак він попередив, що прогноз залишається найвищою мірою невизначеним, вказавши на такі ризики, як подальше уповільнення зростання зарубіжних економік і дипломатичний конфлікт з Китаєм, що підірвав продажі на одному з найбільших експортних ринків Японії.

За інформацією джерел Reuters, Банк Японії, який проводив пом'якшення політики п'ять разів у 2012 р., розгляне необхідність чергового розширення програми стимулів і подвоєння інфляційного орієнтиру до 2% на засіданні 21-22 січня.

Очікування подальшого пом'якшення послабили ієну і підштовхнули значення Nikkei до максимуму 32 місяців у вівторок, що стало полегшенням для японських експортерів, які страждають від зниження світових продажів.
Але міністр економіки Акіра Амарі попередив, що надмірна слабкість ієни може зробити негативний вплив, збільшивши ціну імпорту, що змусило ієну піднятися з мінімуму 2,5 років.

"Падіння єни добре для експорту, але надмірна слабкість ієни впливає на ціни на імпорт і може мати негативний вплив на добробут людей", - сказав Амарі на прес-конференції.

Читайте також: Citigroup чекає скромнішого зростання ринків, що розвиваються, в 2013 р