ua en ru

ЦБ Японії зберіг свою політику незмінною, але підвищив оцінку економіки країни

Центральний банк Японії за підсумками чергового засідання прийняв рішення зберегти свою політику незмінною і, таким чином, утримався на даному етапі від кроків, спрямованих на зниження волатильності місцевої фінансових ринках. Як йдеться в повідомленні Банку Японії, за результатами зустрічі було прийнято рішення залишити без зміни основні елементи поточної монетарної програми, включаючи обсяги викупу активів.

Зокрема, Банк Японії підтвердив намір здійснювати операції на грошовому ринку в такому обсязі, щоб грошова база (готівка в обігу і резервні рахунки комерційних банків в Центробанку) збільшувалася в річному вираженні на 60-70 трлн ієн (600-700 млрд дол.). Банк Японії агресивно нарощує грошову базу з метою побороти дефляцію, яка гальмує розвиток японської економіки вже 15 років.

Крім того, Центробанк Японії підвищив свою вербальну оцінку стану національної економіки, заявивши, що "економіка набирає швидкість". За підсумками попереднього засідання, відбулися 22 травня 2013 р. Центробанк використовував формулювання "економіка починає набирати швидкість". Банк Японії також підвищив оцінку експортного сектора, вказавши, що "обсяги експорту почали відновлюватися" (раніше зазначалося, що "експорт перестав скорочуватися").

На тлі рішення Центробанку не вживати додаткових заходів у справі продовження агресивної кредитно-грошової політики, спрямованої на боротьбу з дефляцією в країні, провідний японський індекс акцій Nikkei впав на 1,5% за підсумками сьогоднішніх торгів у Токіо.

Читайте також: ВВП Японії в I кварталі виріс на 4,1%