ua en ru

ЦБ Австралії скоротив ключову ставку до рекордного мінімуму - 2,5%

Австралійський Центробанк скоротив ключову ставку на чверть процентного пункту до рекордного мінімуму 2,5 відсотка річних, намагаючись підготувати економіку до життя після буму гірничодобувної промисловості. Про це повідомляє Reuters.

"Рада раніше зазначав, що інфляційний прогноз може дати якийсь простір для подальшого пом'якшення політики, якщо це буде необхідно, щоб підтримати попит, - сказав керуючий Резервного банку Австралії Гленн Стівенс. - На сьогоднішньому засіданні, прийнявши до уваги останню інформацію про ціни і активності, Рада розсудив, що подальше зниження процентної ставки доцільно".

Це вже восьме зниження ставки в рамках циклу пом'якшення, який почався в листопаді 2011 р.
Ринки вже врахували ще одне зниження до 2,25% до Різдва і не чекають посилення щонайменше протягом наступного року.

Значною мірою Австралія - жертва своєї власної щасливої долі. Інвестиції в гірничорудна справа зросли вчетверо як частка австралійської економіки, але тепер, судячи з усього, досягли свого піку. Ризик полягає в тому, що витрати можуть знижуватися дуже різко від кварталу до кварталу, уповільнює економічне зростання.
РБА намагається оживити решту економіки за допомогою низької вартості позикових коштів, але споживачі і компанії не поспішають реагувати. Домогосподарства воліють економити, а не займати, ділова довіра невелика, а політична невизначеність висока перед федеральними виборами в наступному місяці.