ua en ru

Майже 40 країн потребують зовнішньої продовольчої допомоги, - ООН

Майже 40 країн потребують зовнішньої продовольчої допомоги, - ООН Фото: продовольча допомога

Двадцять вісім з них знаходяться в Африці

Тридцять сім країн потребують зовнішньої продовольчої допомоги. Про це йдеться у повідомленні на сайті Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН.

"Тридцять сім країн потребують зовнішньої продовольчої допомоги, 28 з яких знаходяться в Африці, внаслідок затяжного ефекту торішніх засух, спровокованих Ель-Ніньо, на урожай 2016 року. Проте, незважаючи на те, що сільськогосподарське виробництво, як очікується, буде відновлюватися на півдні Африки, затяжні порушення громадського порядку приведуть до поповнення рядів переміщених осіб і голодуючих в інших регіонах світу", - сказано в повідомленні.

Так, голод був офіційно оголошений у Південному Судані, і становище в області продовольчої безпеки викликає серйозну заклопотаність у північній частині Нігерії, Сомалі та Ємені.

"Це безпрецедентна ситуація. Ніколи раніше ми не стикалися з чотирма погрозами голоду в декількох країнах одночасно. Ця ситуація вимагає прийняття термінових заходів, які повинні включати в себе як негайну продовольчу допомогу, так і підтримку засобів до існування, щоб гарантувати, що такі ситуації не повторяться", - зазначив заступник Генерального директора ФАО Костас Стамуліс.

Крім того, конфлікти і громадянські заворушення в Афганістані, Бурунді, Центральноафриканській Республіці, Демократичній Республіці Конго, Іраку, М'янмі та Сирії також погіршують ситуацію з продовольчою безпекою для мільйонів людей і впливають на сусідні країни, які беруть біженців. Крім цього, посуха в Східній Африці в кінці 2016 року посилила продовольчу нестабільність у ряді країн субрегіону.

Нагадаємо, більше 20 млн чоловік в Південному Судані, Сомалі, Ємені та на північному сході Нігерії перебувають на межі голоду, а деякі жителі цих країн вже голодують.