ua en ru

Трибунал для Путіна та його соратників: коли буде і чого очікувати

Трибунал для Путіна та його соратників: коли буде і чого очікувати Фото: Путіна і його соратників чекає трибунал (Getty Images)

Мета України, щоб запрацював такий механізм, який міг судити політичних та військових керівників РФ за їх злочини проти України. Саме створення може зайняти час, але після - суд над Путіним та його соратниками може пройти відносно швидко.

Як розповів в коментарі виданню посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич, який займається цим питанням, мова може йти приблизно про кілька десятків людей: російський президент Володимир Путін, глава Міноборони РФ Сергій Шойгу, глава МЗС РФ Сергій Лавров, генерали російського Генштабу і т. д.

Передбачається, що такий трибунал буде працювати на додаток до МКС: в Гаазі розглядатимуть геноцид, військові злочини і злочини проти людяності щодо більш широкого кола осіб, а на трибуналі - проти керівництва, обвинуваченого в агресії проти України.

Тобто, за словами Кориневича, можливі кілька шляхів створення такого трибуналу і надання йому потрібної легітимності:

  • в першу чергу, через підписання міжнародного договору між Україною та іншими країнам,
  • другий - через домовленість з Радою Європи,
  • третій - через рішення Генасамблеї ООН.

Таким чином, якщо задумане вдасться здійснити, будь-яким шляхом, і трибунал буде створений, то сам по собі розгляд справи може піти відносно швидко, принаймні, явно швидше, ніж зазвичай в міжнародних судах.

"Я б хотів бачити просування з цього питання до кінця року, але річ у тому, що ми самі як Україна не можемо створити трибунал. Але в разі його створення він зможе рухатися набагато швидше інших судів, тому що злочин агресії простіше доводити, ніж інші міжнародні злочини. І обвинувальний акт щодо конкретних осіб можна підготувати протягом декількох місяців", - підсумував Кориневич.

Нагадаємо, нещодавно глава МЗС Дмитро Кулеба раніше закликав створити Спеціальний трибунал для притягнення найвищого керівництва Росії до відповідальності за злочин агресії.

Додамо, також нещодавно в уряді розповіли про перспективу трибуналів та судів щодо Росії.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.