ua en ru

Трейдери штучно створюють дефіцит зерновозів, - "Укрзалізниця"

Трейдери штучно створюють дефіцит зерновозів, затримуючи їх вивантаження на припортових станціях. Про це під час брифінгу повідомив генеральний директор "Укрзалізниці" Володимир Козак. "У нас 11 тисяч зерновозів, і всі вони в роботі. За минулу добу було навантажено 1490 вагонів, але вивантажено 1110, тобто 300 вагонів знову "вмерли", - сказав Козак. Про це повідомляє прес-служба "Укрзалізниці".

"Усі трейдери хочуть вантажити на кораблі "напряму". Тобто зерновози зупиняються на станції і накопичуються в очікуванні партії, доки прийде корабель", - пояснив Козак. За його словами, невивантажених вагонів в одеських портах накопичилися близько двох тисяч. За таких умов залізничники не можуть покращити обіг зерновозу, адже щоб надати його під завантаження, зерновоз потрібно своєчасно вивантажувати.

Другою причиною штучного дефіциту зерновозів є завищений у рази час навантаження зерновозів на окремих підприємствах: замість нормативних 2-3 годин триває від 40 до 60 годин. "При такому ставленні до рухомого складу залізничники нічого не вдіють. Скільки б ми не закуповували зерновозів - в такій ситуації неможливо забезпечити необхідні обсяги перевезення. Ми повинні працювати разом над вирішенням цього питання. В нас є взаєморозуміння з Міністерством аграрної політики, щоденно ми проводимо наради і контролюємо процес", - зазначив Козак.