ua en ru

Коли в трикутнику "влада - бізнес - суспільство" настане хоча б мінімальна гармонія, всім відразу стане легше, - глава ДТЕК

Коли в трикутнику "влада - бізнес - суспільство" настане хоча б мінімальна гармонія, всім відразу стане легше, - глава ДТЕК

Для енергетики, як базової галузі економіки держави, відносини «влада - бізнес - суспільство» є важливим фактором розвитку

Фундаментальна проблема нашої країни - тотальна недовіра всіх до всіх: влади до бізнесу, бізнесу до влади, суспільства до бізнесу і влади. Для енергетики, як базової галузі економіки держави - і цей принцип працює у всіх країнах світу, не тільки в Україні - відносини «влада - бізнес - суспільство» є важливим фактором розвитку. У кожного є свої потреби, свої запити, своя відповідальність. Коли в цьому трикутнику настане хоча б мінімальна гармонія, нам всім відразу стане легше. Таку думку висловив гендиректор компанії ДТЕК Максим Тимченко в інтерв'ю тижневику «Дзеркало тижня».

За його словами, участь фахівців ДТЕК в розробці законопроекту про ринок електроенергії та його популяризації шляхом виступів на комітетах, на радах «Енергоринку», в пресі - це лобіювання не тільки інтересів компанії, але і інтересів енергетичної галузі України. «Переконаний, що якби норми цього закону були прийняті п'ять років тому, то сьогодні на цьому ринку були б інші гравці, західні компанії повірили б, не було б такої жалюгідної ситуації в енергогалузі», - зазначив Максим Тимченко.

Він також сказав, що новий законопроект не сильно відрізняється від попереднього закону №663 в частині фундаментальних принципів. Новий закон поліпшений, оскільки там враховані вимоги Третього енергопакету.

Ще одна відмінність - визначення фонду вартісного балансу. «Раніше його створювали, щоб уникнути різкого підвищення тарифів на електроенергію для населення. У новому законопроекті цей фонд замінили іншим утворенням, в яке зобов'язали продавати 75% потужності виробників атомної енергії, 40% - гідро- і т.д. Тобто та ж історія названа по-іншому. Тільки ми з вами втратили мінімум три роки. Тому що той закон був прийнятий в 2013, і там була дуже докладно розписана дорожня карта - коли його потрібно імплементувати, що потрібно зробити. І відкриття ринку передбачалося з 2017 р Тепер, дай Бог, щоб це сталося з січня 2019 », - заявив глава ДТЕК.

ДТЕК - стратегічний холдинг, що здійснює управління трьома операційними компаніями з активами в вуглевидобутку, тепловій енергетиці і дистрибуції, а також в альтернативній енергетиці та у видобутку газу. Входить до складу фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ), акціонером якої є Рінат Ахметов. У ДТЕК працює 118 тис. Осіб.

Згідно з інформацією на сайті компанії, в портфель активів у вуглевидобутку, тепловій енергетиці і дистрибуції входять 31 шахта і 13 вуглезбагачувальних фабрик; 10 ТЕС і 2 ТЕЦ загальною встановленою потужністю понад 18 ГВт; 6 підприємств по дистрибуції електроенергії, які обслуговують 4,4 млн клієнтів. Сегмент альтернативної енергетики становить 1 ВЕС встановленою потужністю 200 МВт. Доведені запаси природного газу (С1, С2) на трьох родовищах становлять 26 млрд куб. м.

Відпуск електроенергії генеруючими підприємствами ДТЕК у 2015 році склав 38,3 млрд кВт ∙ г, з яких 634 млн кВт ∙ год забезпечила ВЕС, передача електроенергії по мережах - 45,1 млрд кВт ∙ г, видобуток вугілля - 28,7 млн ​​тонн, видобуток природного газу - 1,3 млрд куб. м.