ua en ru

Тристоронні переговори ЕС-Україна-РФ можливі в енергетичних питаннях, - Баррозу

Тристоронні переговори у форматі ЕС-Україна-Росія можливі в енергетичних питаннях. Про це сьогодні під час конференції у Вільнюсі заявив президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, передає кореспондент РБК-Україна.

Тристоронні переговори у форматі ЕС-Україна-Росія можливі в енергетичних питаннях. Про це сьогодні під час конференції у Вільнюсі заявив президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми поважаємо суверенність кожної країни. Ми парафували угоду з Україною. Для двосторонньої процедури тристоронніх переговорів не потрібно. Нам не потрібно третьої сторони. Ніякого тристороннього формату з Україною не треба. Але трьохсторонні переговори можуть бути в енергетичних питаннях. В цьому випадку три сторони можуть зустрітися, тут можлива участь Росії", - зазначив Баррозу.

При цьому він зауважив, що неприпустимо, коли при підготовці двосторонньої угоди втручається третя сторона. "Це суперечить міжнародним принципам", - заявив єврочиновник.

Крім того, Баррозу заявив, що ЄС запропонував Україні енергетичний і економічний захист. Про поставки газу з Європи до України заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Нагадаємо, вчора міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт сказав, що не бачить можливості реалізувати пропозицію української влади про залучення Росії до переговорів Києва і Брюсселя і проведення тристоронніх переговорів про асоціацію України і ЄС.

"А чому б вони мали відбуватися? ЄС не веде переговорів про свою політику із Росією, маю констатувати", - прокоментував Більдт.

Він додав: "Зі сторони ЄС ми навряд чи буде обговорювати питання Східного партнерства з Росією. Ми самі приймаємо рішення".

Сьогодні проходить другий день саміту Східного партнерства у Вільнюсі, на ранок сьогоднішнього дня була запланована церемонія підписання документів. Під час цієї церемонії відбулося офіційне парафування угод про асоціацію Грузії і Молдови з Європейським Союзом, підписання угоди про спрощення візового режиму між ЄС і Азербайджаном, проте з Україною ніякого документу підписано не було, навіть очікуваної деякими політичними експертами рамкової угоди про наміри. Так, Україна залишилася без асоціації з ЄС.