ua en ru

Вимоги Тбілісі в питанні вступу Росії у СОТ залишаються в силі, - МЗС Грузії

Міністерство закордонних справ (МЗС) Грузії спростувало інформацію деяких опозиційних політиків країни, відповідно до якої Президент Михаїл Саакашвілі під час зустрічі в Римі з віце-президентом США Джозефом Байденом відмовився від вимог Тбілісі, що заважають Росії вступити у Світову організацію торгівлі (СОТ).

Як повідомила на брифінгу в Тбілісі заступник міністра закордонних справ Грузії Ніно Каландадзе, "вимоги, які висуває Грузія відносно Росії, залишаються в силі". Вона ще раз підтвердила готовність Грузії до продовження переговорів, які повинні були відбутися 2 червня, але відкладені на прохання швейцарської сторони, яка, у силу відсутності дипломатичних відносин між Грузією і Росією, виступає посередником в переговорному процесі, передає РБК.

Нагадаємо, Грузія вийшла з переговорів щодо вступу Росії у СОТ навесні 2008 р. у відповідь на зняття РФ економічних санкцій щодо Абхазії і Південної Осетії. Головними вимогами Грузії до Росії є легалізація митних пунктів на абхазькій і південноосетинській ділянках кордону на річці Псоу і у Рокського тунелю: Тбілісі вважає, що ці пункти повинні контролювати і представники Грузії. Хоча, за деякими даними, грузинська сторона готова погодитися на контроль митниць міжнародними спостерігачами. Переговори були відновлені навесні ц.р.