ua en ru

З траси "Київ-Одеса" підуть 12 тис. фур завдяки новому потягу MAERSK, - ТІС

З траси "Київ-Одеса" підуть 12 тис. фур завдяки новому потягу MAERSK, - ТІС Фото: Єгор Гребенніков (Центр транспортних стратегій)

За словами співзасновника ТІС, це другий контейнерний маршрут

В Україні з 31 січня починає курсувати новий контейнерний поїзд ТІС (порт "Южний") - Київ-Ліски - ТІС, запущений спільно з найбільшою світовою контейнерною лінією MAERSK. Про це повідомив співзасновник ТІС Єгор Гребенніков, передає "112-Украина".

За його словами, це другий контейнерний маршрут. Перший був запущений в Дніпро влітку минулого року. У перспективі контейнерні поїзди поїдуть у напрямку Харкова, Запоріжжя, Тернополя і Львова.

"Новий поїзд щомісяця буде перевозити понад 550 контейнерів в одному напрямку. Це мінус 12 тисяч машин в рік з перевантаженої траси Київ-Одеса. Для вантажовласників є ряд переваг. В першу чергу - вага. Можна перевозити контейнери завантажені до 28 тонн, а не до 24-х, як того вимагають вагові обмеження на дорогах. Ваговий контроль постійно посилюється і ризикувати з "перевантаженням" незабаром ніхто не захоче, тому, контейнер на з/д, завантажений до максимальної місткості - це економія до 20%. Друге - погода. Снігопади, ожеледиця, туман не беруться в розрахунок при доставці поїздом. Автомобільний транспорт від цього дуже залежимо. І третє - обсяги. На одному поїзді поміщається близько 60-ти контейнерів. Простіше працювати з одним перевізником, ніж з десятьма", - пояснив Гребенніков.

Наголошується, що головна перевага поїзда - чіткий графік відправлення і прибуття гарантоване час у дорозі - 19 годин, а також відсутність проблем, які виникають на автодорозі.

За словами Гребеннікова, фактор ціни поки не є ключовим, хоча вартість транспортування контейнерів залізницею - на рівні автотранспорту. Однак на тлі різкого подорожчання палива, з/д перевезення отримали додаткову перевагу.

"Залізниця прогнозована в плані тарифів, чого не можна сказати про автоперевезення, які сильно залежать від цін на паливо. А вантажовласникам зручніше прораховувати вартість і планувати логістику на кілька місяців вперед. Крім усього іншого, перевалка контейнерів в порту з судна на з/д платформу набагато швидше і ефективніше. Автомобіль - це простої на в'їзді в порт, які автоперевізник закладає в ціну, плюс людський фактор: водій, окремий пакет документів, можливість запізнення і т. п. З поїздом - простіше. Ставимо на причал 60 платформ, завантажуємо їх в один прийом за пару годин і відправляємо. Так само швидко і без простоїв все відбувається і при відвантаженні експортних з/д контейнерів з України", - підкреслив Гребенніков.

В ТІС відзначили, що контейнерні поїзди в напрямку інших міст будуть запускатися в тестовому режимі вже в цьому році. Перехід контейнерів на з/д помітно зменшить знос автодоріг.

"У цьому році ми плануємо збільшити обсяги залізничних перевезень контейнерів на 50%. Відмінною рисою цього проекту є також те, що ми запускаємо його спільно з найбільшою світової контейнерної лінією MAERSK. Якщо раніше доставка контейнерів здійснювалася, скажімо, Китай-ТІС, або ТІС-Китай і MAERSK покривав коносаментом тільки морську частину перевезень, то тепер він буде покривати і наземну частину. Це вже буде Китай-Київ, що дасть дуже великі переваги клієнтам - вони отримають перевезення від MAERSK повністю. Це особливо вигідно тим, хто працює з акредитивами, так як економиться додаткова тиждень, а значить і гроші. Крім того, спільний проект дозволить спростити митне оформлення", - резюмував Гребенніков.

В ТІС відзначили, що в планах компанії в перспективі збільшити кількість контейнерних поїздів за маршрутом до 2-3 на тиждень, оскільки в Київ і Київську область надходить близько 40% всього українського імпорту. Крім прискорення оборотності залізничних контейнерних платформ в три рази, це також дозволить радикально знизити кількість вантажного транспорту на автомобільних магістралях.

Як відомо, Єгор Гребенніков - підприємець, співзасновник компанії ТІС, ініціатор соціальних проектів "Зелений театр" і Impact Hub Odessa. ТІС — найбільший приватний стивидорный оператор в Україні. ТІС оперує власними вантажними терміналами в Малому Аджацькому лимані, в акваторії порту "Южний", в 22 кілометрах на північний схід від Одеси.