ua en ru

Transparency International: У "Газпрому" і Apple виявлені серйозні проблеми з прозорістю звітності

Російський газовий монополіст "Газпром" і китайські держбанки гірше за всіх у світі в питанні антикорупційних ініціатив, показав рейтинг прозорості звітності 105 найбільших світових компаній, складений Transparency International (TI). До високих стандартів у цій сфері не дотягують також компанія мільярдера Уоррена Баффета, Apple і Google.

В рамках свого рейтингу міжнародна антикорупційна організація проаналізувала звітність провідних компаній світу за трьома напрямками: повідомлення про антикорупційні програми (хабарництво, участь у політичній діяльності, захист внутрішньокорпоративних антикорупційних активістів і виплати для спрощення бюрократичних формальностей), прозорість організаційної структури бізнесу і деталізована звітність на міжнародному рівні.

Верхні три рядки рейтингу зайняли норвезький нафтогазовий гігант Statoil і британско-австралійські гірничодобувні гіганти Rio Tinto і BHP Billiton, які отримали високі бали практично по всіх напрямках (крім країнної звітності, з якою дещо погано у всіх компаній у рейтингу).

Російська газова монополія показала гарну прозорість організаційної структури бізнесу - 83%, що відповідає результату Petrochina, що розташувалася на 20 позицій вище. Однак за двома іншими напрямами у російської компанії повний нуль. Причому з точки зору звітності про антикорупційні програми "Газпром" разом з китайськими Bank of China і Bank of Communications показав найгірші результати серед всіх інших світових компаній у рейтингу. Хоча середній для рейтингу результат у цій сфері - 68%.

Примітно, однак, що "Газпром" розташувався в рейтингу на три сходинки вище інвестиційного холдингу Уоррена Баффета Berkshire Hathaway (101-я позиція) і лише ненабагато нижча Google (95-я рядок) і Apple (89-я). За словами Еггер, результат компанії Баффета частково може пояснюватися чутливістю інвестиційного співтовариства до його дій, а також тим, що мільярдер особисто викликає таку повагу, що ніхто просто не ставить подібних питань перед Berkshire.

Що стосується Apple і Google, то їх невисокі результати частково пов'язані з тим, що технологічний сектор відносно молодий. "Гірничодобувні компанії показали гарні результати в нашому дослідженні, тому що це високоризикові галузі, які в минулому вже стикалися з проблемами в питанні звітності. Ми сподіваємося, що ця доповідь стане важливим сигналом для компаній на кшталт Apple і Google", - розраховує Еггер.

Нагадаємо, згідно рейтингу Transparency International, Україна опустилася з 134 (2,4 бала) в 2010 р. на 152 місце у рейтингу корумпованості.