ua en ru

Трамп не попередив Держдеп про запрошення Дутерте

Трамп не попередив Держдеп про запрошення Дутерте Фото: Дональд Трамп

Рішення Трампа запросити Дутерте в столицю США застало Держдеп і СНБ зненацька

Президент США Дональд Трамп не попередив Держдепартамент і Раду національної безпеки (РНБ) при Білому домі про своє рішення запросити президента Філіппін Родріго Дутерте в Вашингтон. Про це повідомляє The New York Times.

Так, зовнішньополітичне відомство і РНБ в конфіденційному порядку мають намір висловити категоричну незгоду з таким підходом глави держави.

Згідно з їх даними, рішення Трампа запросити Дутерте в столицю США застало Держдеп і СНБ зненацька. Вони приготувалися до неминучої хвилі критики з боку правозахисних організацій, які не втомлюються дорікати Манілі в позасудових розправах.

"Трамп по суті виправдав криваву війну Дутерте з розповсюдженням наркотиків і тепер буде нести моральну відповідальність за всі нові розправи", - заявив представник міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch Джона Сифтона.

Президенти США і Філіппін в суботу обговорили проблеми регіональної безпеки, включаючи КНДР. За оцінкою прес-служби Білого дому, "це була дуже доброзичлива розмова".

Президент Філіппін Родріго Дутерте у вересні-жовтні 2016 року вступив у гострий конфлікт з йде адміністрацією лідера США Барака Обами, яка стверджувала, що Маніла порушує права людини і, зокрема, практикує позасудові розправи над особами, запідозреними в торгівлі наркотиками.

Нагадаємо, адміністрація президента США Дональда Трампа розглядає можливість посилення покарання за наклеп.