ua en ru

Трамп звинуватив Обаму в бездіяльності у відповідь на кібератаки РФ

Трамп звинуватив Обаму в бездіяльності у відповідь на кібератаки РФ Фото: Дональд Трамп (YouTube screenshot)

Президент США заявив, що його попередник знав про плановане втручання ще до виборів і нічого не зробив

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп звинуватив свого попередника колишнього президента США Барака Обаму в бездіяльності в ситуації зі втручанням Росії у вибори в США. Про це повідомляє BBC.

Трамп заявив, що Обама ще до виборів знав про плановане втручання Росії, однак "нічого не зробив".

"Якщо адміністрації Обами задовго до виборів в 2016 році доповіли, що Росія намагається втрутитися, чому не було жодних дій? Сконцентруйтеся на них, а не на Т", - написав президент у Twitter.

Повідомляється, що Трамп виступив із такою заявою після повідомлення газети Washington Post про те, що Бараку Обамі ще в серпні минулого року було відомо про "пряме зацікавлення" президента РФ Володимира Путіна у втручанні у виборчий процес у США.

Видання стверджує, що на початку серпня 2016 року Обама дізнався від джерел в російському уряді про причетність Путіна до кібератак, організованих з метою впливу на результат виборів у США.

За даними газети, Обама розглядав десятки варіантів "покарання" Росії, в тому числі не виключав оприлюднення інформації, яка могла б зашкодити особисто Путіну.

Також розглядався варіант запровадження кіберзброї в російську системну інфраструктуру.

Однак в результаті Обама зупинився на "символічних заходах", виславши 35 російських дипломатів із США і закривши доступ до двох заміських резиденцій російській місії.

Washington Post вважає, що Барак Обама тоді відмовився від рішучих дій, оскільки сам побоювався потрапити під підозру в спробах вплинути на результат виборів.

Нагадаємо, ЦРУ передало доповідь про втручання Росії у вибори в США в Білий дім не пізніше серпня 2016 року, з тих пір адміністрація Барака Обами добирала можливі варіанти відповіді.