ua en ru

Обама планував запровадити "кібербомби" в інфраструктуру РФ, - The Washingont Post

Обама планував запровадити "кібербомби" в інфраструктуру РФ, - The Washingont Post Фото: Барак Обама (flickr.com-barackobama.jpg)

Адміністрація Обами отримала доповідь від ЦРУ про ймовірне втручання РФ у вибори в США

ЦРУ передало доповідь про ймовірне втручання Росії у вибори в США в Білий дім не пізніше серпня 2016 року, з тих пір адміністрація Барака Обами підбирала можливі варіанти відповіді. Про це повідомляє The Washingont Post.

Так, серед розглянутих варіантів були кібератаки на системну інфраструктуру Росії і публікація зібраного ЦРУ компромату, "який міг збентежити Володимира Путіна".

Також розглядалися санкції, які, за словами співрозмовників видання, могли сильно нашкодити російській економіці.

Видання зазначає, що Обама схвалив таємний план, який дозволяє впровадити кіберзброю у російську системну інфраструктуру - "цифровий еквівалент бомб, які можуть бути приведені в дію, якщо Вашингтон буде в конфлікті з Москвою". Кіберзброя була розроблена ЦРУ, АНБ і Кібернетичним командуванням США при Пентагоні.

За словами колишнього американського чиновника, кібероперація, що припускає розгортання "імплантів" у важливих російських мережах, все ще знаходиться на ранніх стадіях. За версією знайомих з ситуацією співрозмовників видання, подібна кібератака може завдати шкоди, яку буде важко ліквідувати.

Підкреслюється, що в Білому домі були сумніви щодо можливості застосування "цифрових бомб", так як наслідки такої кібератаки було б важко контролювати, але адміністрація Обами провела юридичну експертизу на предмет відповідності такої акції нормам міжнародного права. Білий дім прийшов до висновку, що використання подібної кіберзброї буде "пропорційною" відповіддю і не порушить правових норм.

Видання зазначає, що для продовження роботи над такою зброєю американським спецслужбам не потрібно подальшого затвердження від нинішнього президента Дональда Трампа. За словами чиновників, він може видати указ, який скасує план по використанню кіберзброї, але поки такого указу не було.

"Тепер президент Трамп буде вирішувати, чи використовувати цю можливість", - підкреслює Washington Post.

Нагадаємо, хакери з Росії шукали уразливості в виборчих системах 21 штату Америки на виборах президента в 2016 році.