ua en ru

Трамп бездоганно обрав час для рішення про надання Україні озброєнь, - WP

Трамп бездоганно обрав час для рішення про надання Україні озброєнь, - WP Фото: протитанкова ракета Javelin (flickr.com/soldiersmediacenter)

Про рішення президента надати "Джавеліни" Україні американська газета пише, як про доконаний факт

Редакційна стаття The Washington Post похвалила президента США Дональда Трампа за бездоганно обраний час для ухвалення рішення про надання Україні летальних озброєнь. Відповідна позиція редакції впливового видання була оприлюднена онлайн 30 грудня 2017 року, передає в понеділок "Голос Америки".

"Адміністрація Трампа протягом кількох місяців сумнівалась, чи надавати оборонну зброю Україні, але коли цього тижня вона нарешті вдалась до дій - час було обрано бездоганно. У середині грудня агресія з боку очолюваних Росією сил різко зросла: важкі артилерійські та ракетні обстріли відверто заперечували тезі про те, що трирічна московська інтервенція до Донецької та Луганської областей перейшла до стадії "замороженого конфлікту". Подейкували, що Володимир Путін вбачав в ескалації в Україні спосіб об'єднати підтримки всередині країни напередодні президентських виборів, які відбудуться в Росії у березні", - йдеться в статті.

Видання переконане, що рішення президента Трампа надати Збройним Силам України протитанкові ракети "Джавелін" та погодити продаж снайперських гвинтівок - не зупинить російський наступ, якщо він матиме місце, але воно може примусити Путіна взяти паузу.

"Це гідне застосування принципу "мир через силу" президента Рональда Рейґана, яким Трамп, за власним зізнанням, захоплюється. Якщо в світі завжди буде мир - і покращення російсько-американських відносин - перш за все, Путін повинен усвідомити, що його агресія, чи-то в Україні, чи у кіберпросторі, отримає відпір і потягне за собою відчутні збитки для нього", - пише газета.

При цьому зазначено, що кількість американської зброї, яку отримає Україна, є скромною, але офіційні особи називають ці озброєння "заплатками", оскільки вони заповнюють ключові слабкості у захисті країни.

Повідомляється також, що, схваливши дозвіл на продаж зброї Україні, Трамп відступив від позиції президента Барака Обами, який відхилив пропозиції з боку радників та тиск із Конгресу щодо надання Києву смертоносної зброї.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що рішення Адміністрації президента США Дональда Трампа про початок поставок оборонної зброї Україні може спонукати інші країни НАТО активніше надавати військову допомогу.