ua en ru

Трамп анонсував санкції проти Китаю через автономію Гонконгу

Трамп анонсував санкції проти Китаю через автономію Гонконгу Фото: Дональд Трамп (flickr.com gageskidmore)

Трамп звинуватив КНР у порушенні домовленостей щодо автономії Гонконгу

Сполучені Штати Америки введуть санкції проти офіційних осіб Китаю через дії щодо Гонконгу. США також переглянуть відносини з Гонконгом.

Про це під час прес-конференції заявив американський президент Дональд Трамп.

За його словами, Китай порушив свою обіцянку щодо автономії Гонконгу.

"Китай замінив свою обіцяну формулу "Одна країна, дві системи" на "Одна країна, одна система", - зазначив Трамп.

Він наголосив, що Гонконг більше не є достатньо автономним, щоб заслужити особливе ставлення з боку США. У зв'язку з цим американський уряд перегляне відносини з Гонконгом, включаючи надані автономії пільги та преференції.

Трамп також заявив, що Китай "протягом багатьох років здійснював незаконне шпигунство" в США. У відповідь США "призупинять в'їзд у країну деяких іноземних громадян з Китаю, яких ми визначили як потенційну загрозу національній безпеці".

Рішення про санкції Трамп ухвалив через закон Китаю про національну безпеку Гонконгу, який дозволяє Пекіну ввести заборону на антиурядові протести в автономії та створити там власні спецслужби. Внесення закону на розгляд парламенту викликало обурення серед громадськості та спровокувало масові демонстрації, які придушували китайські силовики.

Напередодні 28 травня парламент Китаю ухвалив закон про нацбезпеку.

У США заявили про підтримку жителів Гонконгу, зазначивши при цьому втрату ним автономії.

Класичну "глибоку стурбованість" діями КНР щодо Гонконгу висловили і в ЄС, при цьому європейські чиновники запевнили, що це не позначиться на комерційних угодах між Євросоюзом і Китаєм.