ua en ru

Товарообіг в Україні в 2011 р. збільшиться на 40% - до 140 млрд дол., - Калетник

Товарообіг в Україні в 2011 р. збільшиться на 40% - до 140 млрд дол. Про це в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна" заявив глава Державної митної служби Ігор Калетник.

"Загальний товарообіг за рік складе 140 млрд дол., маємо зростання на 40% в порівнянні з 2010 роком. Ми сьогодні оцінюємо тільки те, що виявили митники, статистики контрабанди не існує. Але точно можу сказати, що Держтаможня цього року понад план Мінфіну перерахувала до бюджету 10 млрд грн, а порівняно з минулим роком надходження збільшилися майже на 30 млрд грн. І це реальний показник того, що контрабанди менше, ніж раніше", - сказав Калетник.

Він додав: "Якби в 2011 році діяла декриміналізація, ми б конфіскували товари більш ніж на 1 млрд грн. Це реальні цифри, оскільки є порушення, предмети вилучені, і визначена їх вартість. Сюди входять як адміністративні порушення, так і кримінальні справи. "Кримінальної" контрабанди було 460 млн грн, а до бюджету надійшло 1,8 млн грн... Через західний кордон йдуть промислові товари, продукти харчування, валюта, транспортні засоби, з Молдови і Росії - цигарки, спирт. Через аеропорт "Бориспіль" - ювелірні вироби. У нинішньому році найбільш поширені предмети правопорушення серед промислових груп товарів - устаткування (59 випадків на 133 млн грн), серед продовольчих - тютюнові вироби (1,6 тис. випадків на 2,3 млн грн). Популярними були також лікарські препарати і товари медичного призначення - порушено 18 справ на 63 млн грн".