ua en ru

Товарообіг країн Митного союзу в 2011 р. перевищить 100 млрд дол., - Мінпром РФ

Сукупний товарообіг країн Митного союзу - Росії, Білорусі, Казахстану - за підсумками 2011 р. перевищить 100 млрд дол. Про це повідомив на зустрічі з Президентом РФ Дмитром Медведєвим міністр промисловості РФ Віктор Христенко. Він також відзначив, що до 18 жовтня прем'єр-міністрам трьох країн буде представлений узгоджений проект договору про повноваження і виконавчі структури Євразійського економічного співтовариства.
Христенко при цьому нагадав, що повноцінна робота Митного союзу почалася з 1 липня, коли відбулися "зняття внутрішніх меж і перенесення на зовнішні". "Мешканці прикордонних територій добре це відчули, почали жити в іншій обстановці", - відзначив він.
З початком дії Митного союзу Христенко зв'язує значне зростання сукупного товарообігу - більш, ніж на 40% за I півріччя 2011 р. У 2009 р. на три країни товарообіг цих трьох країн складав 73 млрд дол., в 2010 р. - 88 млрд дол. "Цього року ми упевнені, що перевищимо 100 млрд дол., що буде психологічним бар'єром", - зазначив він, підкресливши, що "це не тільки енергоносії, а вся гамма продукції".
Наступний етап розвитку Митного союзу - набуття чинності 1 січня 2012 р. пакету підписаних і ратифікованих угод по Єдиному економічному простору. За словами Христенка, це більше 100 міжнародних договорів не тільки міждержавного застосування, а прямої дії.
"До 1 січня має бути підготовлений документ щодо уточнення повноважень і виконавчим структурам Євразійського економічного співтовариства", - сказав Христенко і підкреслив, що він розраховує, що до 18 жовтня прем'єр-міністрам трьох країн буде представлений узгоджений договір. "Завдання абсолютно здійсниме по термінах, є колосальна зацікавленість сторін", - вважає Христенко.
Зі свого боку Медведєв заявив, що найголовніше, щоб була зацікавленість". "Тоді це інтеграційне об'єднання придбає правильні контури і буде максимальне корисним нашим громадянам", - підсумував Медведєв.