ua en ru

Товарообіг РФ і Білорусі перевищив 40 млрд дол., - Матвієнко

Товарообіг між Росією і Білоруссю в 2012 р. досяг рекордного рівня і перевищив 40 млрд дол., повідомила голова Ради Федерації Валентина Матвієнко на зустрічі з послом Білорусі в РФ Ігорем Петрищенком. Вона відзначила серйозну динаміку економічних відносин двох країн. У 2011 р. взаємний товарообіг склав 38 млрд дол., з січня по листопад 2012 р. його зростання склало близько 12%, і, як очікується, в 2012 р. перевищить 40 млрд дол., і, за деякими оцінками, сягне 44 млрд дол. Білорусь, таким чином, вийшла на шосте місце серед торгових партнерів Росії.

За словами Матвієнко, необхідно активізувати реалізацію спільних проектів двох країн. "Десь є гальмування, десь йде доопрацювання, але в цілому є розуміння, що співпрацю треба розширювати. Її перспективи дуже і дуже вражаючі", - сказала вона.

"Безумовно, для нас є пріоритетним розвиток економічної інтеграції в рамках Митного союзу, який вже довів свою ефективність для країн-учасниць, і важливо витримати все ті домовленості і терміни, які намічені по руху до створення єдиного Євразійського економічного союзу", - підкреслила Матвієнко. Вона нагадала, що в жовтні 2012 р. в Мінську пройшло засідання ради ЄЕС. Зараз важливо зосередитися на доопрацюванні договору трьома сторонами, "щоб він був взаємоприйнятним і компромісним", відзначила Матвієнко. "При цьому не можна послаблювати зусилля по інформаційно-роз'яснювальній роботі, тому що опоненти і супротивники такої економічної інтеграції на пострадянському просторі висувають масу контраргументів, які не мають під собою ніякого грунту", - підкреслила вона.

Матвієнко повідомила, що 15 лютого 2013 р. в Мінську відбудеться засідання парламентської комісії СФ і Національних зборів Білорусі в оновленому складі, на якому буде прийнятий план дій комісії з міжпарламентської співпраці.

Читайте також: Обсяг взаємної торгівлі України і Росії за 9 місяців 2012 р. склав 33,5 млрд дол