ua en ru

Total виграла тендер на пошук газу в Чорному морі для Болгарії

Болгарія обрала французьку нафтову компанію Total для пошуку газу на глибоководному родовищі в Чорному морі, передає Reuters з посиланням на болгарських чиновників.

"Це означає реальну диверсифікацію ... Це допоможе нам знизити ціни на газ і допоможе в переговорах про купівлю газу (з "Газпромом")", - заявив прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов.

На думку міністра енергетики Ділячи Добрева, при виявленні достатніх запасів газу видобуток на родовищі Хан Аспарух може початися через три-чотири роки.

Відзначимо, що Болгарія споживає близько 3 мільярдів кубометрів газу в рік, основна частка якого надходить з РФ, і прагне знизити залежність від російського палива.

На думку міністра енергетики Ділячи Добрева, при виявленні достатніх запасів газу видобуток на родовищі Хан Аспарух може початися через три-чотири роки.

Total виграла тендер, в якому також взяли участь британська Melrose Resources і американська Exxon Mobil. Компанія планує працювати разом з австрійською OMV і іспанської Repsol.

Exxon Mobil з OMV раніше виявили великі запаси газу в водах Чорного моря, що належать Румунії, поблизу яких знаходиться Хан Аспарух. Запаси газу в румунських водах оцінюються в 40-80 мільярдів кубометрів.

Відзначимо, в липні 2012 р. уряд Румунії прийняв рішення про продовження строком на п'ять років концесійної угоди про розвідку, розробці і видобутку нафти на глибоководному ділянці блоку "Нептун" в Чорному морі, підписаного раніше між Національним агентством з мінеральних ресурсів та компаніями OMV Petrom і Exxon Mobil.