ua en ru

Торги на ринку акцій РФ почалися на позитивній території

Торги на російському ринку акцій почалися сьогодні зростанням провідних фондових індексів. Станом на 08:10 за київським часом індекс ММВБ підріс на 0,60% - до 1613,86 пункту. Індекс РТС піднявся до відмітки 1729,83 пункту, що на 0,92% вище за рівень закриття попереднього торгового дня.

Зовнішній фон на відкритті сьогоднішніх торгів складається помірно позитивний, вважає аналітик компанії "Атон" Олена Кожухова. Торги на фондових біржах США напередодні завершилися різноспрямованою динамікою основних індексів, зміни яких не перевищили 0,3%. Обсяги торгів при цьому були мінімальними з початку поточного року. "Інвестори в умовах відсутності публікації значущих макроекономічних даних вирішили взяти паузу напередодні засідання Федеральної резервної системи (ФРС) США і публікації статистики щодо роздрібних продажів 13 березня", - відзначає аналітик.

Від засідання ФРС учасники не чекають особливих сюрпризів, проте цікаво буде почути думку глави відомства Бена Бернанке про стан економіки і можливості введення Федрезервом додаткових стимулюючих заходів. "Хоча стан американської економіки, судячи з останніми статистичними даними, явно поліпшується, на ринках як і раніше можна чути розмови про третій раунд кількісного пом'якшення, що є дуже малоймовірним, однак може бути трансформовано і в більш м'які заходи", - відзначає Кожухова .

На думку аналітика ГК "Алор" Наталії Лесиної, відкриття торгів на російському ринку буде "зеленим". "На початку дня індекс ММВБ піде за ф'ючерсом на американські індекси. Ф'ючерс на індекс S&P500 протестував 1385 пунктів, оновивши посткризовий максимум, і сьогодні торгується трохи нижче 1380 пунктів", - пророкує експерт. Драйвером зростання для американського ринку знову стали новини з Європи: на минулі 12 березня зустрічі Єврогрупи міністри фінансів затвердили запуск другої програми допомоги Греції, остаточне офіційне рішення буде сьогодні. Звернути увагу сьогодні стоїть на статдані щодо американської економіки - у другій половині сесії будуть оголошені дані по роздрібних продажах у США. "До того ж сьогодні продовжаться боргові аукціони в США, які зазвичай перешкоджають зростанню фондових індексів", - нагадує аналітик.

З ринку нафти сьогодні надходять нейтральні сигнали. Ціни на нафту марки WTI на торгах напередодні в результаті корекції після кількох днів зростання, а також через побоювання щодо уповільнення зростання економіки Китаю, знизилися на 1,06 дол. - до 106,95 дол./бар. Сьогодні з ранку ф'ючерси на нафту марки WTI з поставкою у квітні відновлюються і додають 0,46%, торгуючись на рівні 107,33 дол./бар., В той час як ф'ючерси на нафту марки Brent ростуть на 0,46%, торгуючись на рівні 125,3 дол./бар.

Торги на російському ринку акцій напередодні завершилися на негативній території: індекс ММВБ знизився на 0,13% - до 1604,26 пункту, індекс РТС - на 0,41% - до 1714,17 пункту. Обсяг торгів на об'єднаній фондовому майданчику ММВБ-РТС перевищив 493,6 млрд руб. Фондові торги в Європі 12 березня 2012 р. завершилися невеликим зростанням провідних індексів. Подібний характер зміни котирувань економісти пояснюють частковим зняттям напруженості на тлі завершення обміну грецьких боргових паперів приватного сектора. Разом з тим інвестори висловлюють занепокоєння щодо боргів інших європейських країн, наприклад, Іспанії.

Фондові торги в США 12 березня 2012 р. завершилися зростанням більшості провідних індексів.