ua en ru

Торги на російському ринку акцій завершилися зниженням провідних індексів

Торги на російському ринку акцій 15 вересня завершилися зниженням основних індексів. Індекс ММВБ втратив 0,30% - до позначки 1454,19 пункту. Індекс РТС до кінця торгової сесії опустився на 1,53% - до 1194,73 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня склав 411 млрд руб. (близько 10,75 млрд дол.).

Торги на російському ринку акцій 15 вересня завершилися зниженням основних індексів. Індекс ММВБ втратив 0,30% - до позначки 1454,19 пункту. Індекс РТС до кінця торгової сесії опустився на 1,53% - до 1194,73 пункту. Обсяг торгів за підсумками дня склав 411 млрд руб. (близько 10,75 млрд дол.).

Серед найбільш торгованих в "зеленій" зоні до кінця дня виявилися, зокрема, акції "Лукойлу" (+0,55%). У "червоній" зоні завершили сесію "Газпрому" (-1,13%), "Сбєрбанку" (-1,33%), МТС (-1,52%).

Торги на російському ринку акцій 15 вересня 2014 р. почалися різноспрямованим рухом фондових індексів. Станом на 9:10 за київським часом індекс ММВБ виріс на 0,28% - до 1462,60 пункту. Індекс РТС опустився до позначки 1212,70 пункту, що на 0,05% нижче рівня закриття попереднього торгового дня.

Російські фондові індекси демонструють чіткий спадний тренд. Крім очікування відповіді Росії на недавнє розширення санкційного списку Євросоюзом, до знижувальних драйверів сьогодні можна віднести внутрішню макростатистику. Так, сьогодні стало відомо, що російський обсяг промвиробництва в серпні вперше з лютого цього року сповільнилося до нуля. Це лише додало мазків до загальної картини економічної нестабільності в Росії і виступило чинником, що обмежує купівлі на фондовому ринку, зазначає експерт Tenko FX Іван Ківін.

Старший аналітик ІФК "Метрополь" Андрій Рожков на поточному тижні очікує пониження на російському ринку акцій і бачить діапазон для індексу ММВБ на цей тиждень в межах 1430-1480 пунктів. На початку тижня на ринок акцій негативний вплив може надати слабка статистика по економіці Китаю, що вийшла у вихідні дні і зробила негативний вплив на ринок нафти. Крім цього, на погляд експерта, очікуваний введення російських відповідних санкцій, спрямованих на ЄС і США, може також надати несприятливий вплив на російський ринок акцій у цілому. Втім, введення Росією економічних санкцій у відношенні США і ЄС може бути позитивним для деяких компаній Росії. Зокрема, Рожков вважає, що варто звернути увагу на акції автомобільних компаній, які можуть виграти від введення санкцій в тому випадку, якщо вони призведуть до обмеження імпорту автомобілів.

Старший портфельний керуючий УК "Капітал" Вадим Біт-Аврагім пише, що структура російської економіки погіршується вже кілька років, і активізація програми стимулювання економіки країн Євросоюзу в поточних ринкових і геополітичних умовах навряд чи зробить значний позитивний ефект на економіку Росії. При цьому зниження ставки європейського центрального банку і можливий запуск програми кількісного пом'якшення ЄС можуть викликати короткостроковий позитив на російському фондовому ринку. В цілому ж, вважає він, на тлі пониження ставки і ймовірного запуску програми кількісного пом'якшення від ЄЦБ, а також зберігаються геополітичних ризиків для російських інвесторів більш цікаво виглядають активи в доларах. Привабливості додає і той фактор, що Федеральний резерв США, швидше за все, почне підвищувати ставку в I кварталі наступного року, що викличе ще більш потужний приплив в доларові активи на тлі відновлення американської економіки, резюмував експерт.