ua en ru

Торги на російському ринку акцій завершилися зниженням індексів

Торги на російському ринку акцій завершилися зниженням фондових індексів. За підсумками сьогоднішньої торгової сесії індекс ММВБ знизився на 0,87% - до 1541,64 пункту, індекс РТС - на 0,35% - до 1637,79 пункту. Значення індексу RTS Standard знизилося на 0,74% і склало 10565,23 пункту. Обсяг торгів на об'єднаному фондовому майданчику ММВБ-РТС перевищив 340 млрд руб.

Лідерами зростання до завершення торгового дня сталі котирування паперів "Полюс Золота" (+3,65%), звичайних акцій "Северсталі" (+3,2%), привілейованих акцій "Сбербанку" (+1,33%). У лідерах падіння опинилися цінні папери ТГК-1 (-5%), звичайні акції ОГК-1 (-4%), ФСК ЄЕС (-3,39%). Звичайні акції ВТБ за підсумками сьогоднішніх торгів "просіли" на 1,56% на тлі оголошення параметрів зворотного викупу акцій у інвесторів, які придбали їх в ході IPO у 2007 р. Максимальна сума викупу складе 500 тис. руб. на акціонера і розповсюджуватиметься як на фізичних, так і на юридичних осіб, які брали участь в IPO і залишилися в реєстрі на 1 лютого 2012 р.

Аналітик компанії "Атон" Олена Кожухова відзначає, що на основних фондових біржах світу в першій половині дня панували різноспрямовані настрої, які покращали ближче до завершення торгів, коли стало відомо, що грецьким політикам вдалося нарешті прийти до угоди по заходах бюджетного жорсткішання. "Новини відразу ж викликали позитивну реакцію ринків, після чого можна було спостерігати відступ світових індексів від максимальних відміток дня", - указує експерт.

Кожухова вважає, що зниження російського ринку в цілому, незважаючи на оптимізм зарубіжних майданчиків, сьогодні відбулося в результаті падіння низки найбільш ліквідних паперів на корпоративних новинах. На її думку, корпоративні новини продовжать чинити тиск на російський ринок в короткостроковому періоді. "Ситуація ж на світових фондових майданчиках також не виглядає стабільною. Оптимізм гравців, викликаний новинами з Греції і статистикою із США, достатньо швидко стих. Схвалення чергового траншу допомоги і його умов ще тільки належить обговорити лідерам єврозони і основним кредиторам Греції і, відповідно, невизначеність в цьому питанні також зберігається", - вказує експерт.

Нагадаємо, торги на російському фондовому ринку 8 лютого завершилися різноспрямовано.