ua en ru

Томенко та Міщенко пропонують формувати у Раді депутатські групи мінімум з 14 нардепів

Народний депутат від фракції "Батькивщина" Микола Томенко та позафракційний народний депутат Сергій Міщенко пропонують Верховній Раді України запровадити мінімальний кількісний склад депутатських та фракції на рівні не менш як 14 народних депутатів.

Народний депутат від фракції "Батькивщина" Микола Томенко та позафракційний народний депутат Сергій Міщенко пропонують Верховній Раді України запровадити мінімальний кількісний склад депутатських та фракції на рівні не менш як 14 народних депутатів. Про це йдеться в законопроекті № 4064 "Про внесення змін до регламенту Верховної Ради України (щодо забезпечення права народних депутатів об'єднуватися в депутатські фракції (депутатські групи)", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Закон пропонує внести доповнення до статті 57 регламенту ВР, згідно з якими депутатські фракції і групи у Верховній Раді України утворюються депутатами, "за умови, що до складу кожної з депутатських фракцій (депутатських груп) входить не менш як 14 народних депутатів України".

Також з регламенту вилучається норма, згідно з якою "кількість осіб у депутатській групі не може бути меншою, ніж кількість осіб у найменшій фракції, що сформована протягом першої сесії".

"Статтею 13 закону України "Про статус народного депутата України" визначено право народних депутатів України об'єднуватися в депутатські фракції та депутатські групи. Разом з тим, практична реалізація цього права повинна розкриватись нормами регламенту Верховної Ради України, який не містить ефективного правового механізму утворення депутатських груп", - зазначають автори законопроекту у пояснювальній записці.

Крім того, доповненнями до статті 59 пропонується встановити, що жодна депутатська фракція (депутатська група) не має права виступати від імені народу України, Верховної Ради України, що дозволить уникнути підміни громадської думки політичною доцільністю.

"Прийняття законопроекту забезпечить права народних депутатів об'єднуватися в депутатські фракції (депутатські групи) та дозволить народним депутатам України, які не входять до складу жодної з фракцій реалізувати своє право на об'єднання в депутатські групи з метою ефективного захисту прав виборців, бути представленими в керівних органах Верховної Ради України та парламентських комітетах", - йдеться у пояснювальній записці до документа.