ua en ru

ТНК-ВР протягом 5 років має намір подвоїти обсяги видобутку газу

ТНК-ВР протягом найближчих 5 років збирається подвоїти обсяги видобутку газу, повідомив в інтерв'ю телеканалу "Росія 24" в рамках Петербурзького міжнародного економічного форуму заступник голови правління ТНК-ВР Максим Барський, передає РБК.
За його словами, зараз спостерігається зростання споживання газу, компанія очікує консолідації газових активів. Барський нагадав, що у компанії є газовий проект "Роспан", де вона зараз видобуває трохи більше 13 млрд кум. м газу, а планує добувати 18 млрд куб. м. Крім того, ТНК-BP розглядає можливість покупки нових газових активів та здійснювати інвестиції у свої міжнародні вуглеводневі активи.
Капітальні витрати ТНК-ВР будуть рости щорічно на 10-15%. Операційний грошовий потік компанії складає 10 млрд дол З них капзатрати - 4 млрд дол, при гарній кон'юнктурі компанія зможе збільшувати цей показник на 10-15% щорічно.ТНК-ВР також планує інвестувати близько 500 млн дол у розвиток генерації. Крім того, компанія зможе підвищувати рівень виплати дивідендів, додав М. Барський.
Відповідаючи на питання про видобуток нафти,. Барський сказав, що "драйвером" для ТНК-ВР у найближчі роки в Росії буде Ямал. Він додав, що на Ямалі запаси компанії складають близько 1 млрд т, а потенціал видобутку нафти на півострові - 20 млн т. Проте "там все залежить від інфраструктури", уточнив менеджер ТНК-ВР, додавши, що компанія розраховує, що до 2015 - 2016 рр. в регіоні буде побудований трубопровід "Пурпе-Заполярне".
Барський також повідомив, що участь ТНК-BP в бразильському проекті може принести компанії додатково до 10% видобутку нафти від загального обсягу видобутого. Крім того, за розрахунками ТНК-ВР, компанія отримає додатково по 1,5 млн т нафти за рахунок видобутку на придбаних у ВР проектах у Венесуелі і В'єтнамі, відзначив М. Барський, додавши, що планує протягом 2 тижнів закрити операцію з купівлі в'єтнамського активу.
Нагадаємо, ТНК-ВР веде переговори щодо купівлі частки в вуглеводневому проект у бразильської HRT.
Раніше повідомлялося, що ТНК-ВР до 2020 р. планує довести видобуток газу до 30 млрд куб. м. У 2010 р. компанія видобула близько 13 млрд куб. м. газу і більше 70 млн т нафти. У 2011 р. ТНК-ВР очікує збільшення видобутку вуглеводнів на 1-2%.