ua en ru

ТНК-ВР оцінила збитки від угоди, що не відбулася між ВР і "Роснєфтью", в 2,9 млрд дол

Міноритарні акціонери ТНК-ВР оцінили збитки від угоди, що не відбулася ВР і "Роснєфтью", в 2,9 млрд дол. Арбітражний суд Тюменської області (РФ) вже прийняв їх два позови до розгляду, повідомила 10 серпня прес-служба адвокатського бюро "Лінія права", що представляє інтереси міноритаріїв.

"Якби ТНК-ВР прийняла участь в стратегічному партнерстві, у рамках угоди про обмін акціями вона набула б понад 1 млн звичайних акцій "Роснєфті". Зростання вартості цих акцій склало б дохід компанії", - прокоментував позовні заяви партнер адвокатського бюро Дмитро Чепуренко. Різниця між справедливою ціну цього пакета на поточну дату і тієї вартістю, за якою ТНК-ВР отримала його, становить упущену вигоду, тобто 87,1 млрд руб. (близько 3 млрд дол.). При цьому сума позову може ще вирости "після витребування та вивчення додаткових документів".

Один позов міноритарії подали проти членів ради директорів "ТНК-ВР Холдинг" - віце-президента BP по Росії і Казахстану Пітера Ентоні Чероу і віце-президента BP Річарда Скотта Слоана. Вони вважають, що відповідачі не могли не знати про переговори між BP і "Роснєфтью", а значить, повинні були повідомити компанію про можливість прийняти участь в стратегічному партнерстві, але не зробили цього. Підставою другого позову, вже до ВР, є те, що британська компанія домоглася відхилення радою директорів TNK-BP Limited пропозиції про участь "ТНК-ВР Холдинг" в альянсі з "Роснєфтью". В результаті спільне підприємство зазнало значних збитків.

Засідання по першому позову призначене на 12 жовтня, а по другому - на 21 вересня.

Крім того, днями ВР теж ініціювала судовий розгляд. Британська компанія подала до Стокгольмського трибуналу повідомлення про початок арбітражного розгляду справи проти одного з великих акціонерів ТНК-ВР - "Ренови". Позивач звинувачує компанію в порушенні акціонерної угоди за допомогою покупки деяких російських і українських газорозподільних активів безпосередньо, а не через ТНК-BP, як того вимагає угода.