ua en ru

ТНК-ВР готується подати позов до ВР через спробу створення альянсу з "Роснафтою"

Менеджмент ТНК-ВР запропонував акціонерам компанії - AAR і ВР - провести позачергову раду директорів, на якій буде розглядатися питання про подачу TNK-BP Ltd позову до групи компаній ВР, її представників у раді директорів і також її керівника Роберта Дадлі, повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на власні джерела.
Точна дата ради поки не визначена. Очікується, що засідання відбудеться в листопаді. Відповідний лист був розісланий за підписом заступника голови ТНК-ВР Максима Барського, який залишить компанію з 1 листопада. Його отримання підтвердило джерело у ВР. У ТНК-ВР, ВР і AAR цю інформацію не коментують.
За словами співрозмовників видання, менеджмент ТНК-ВР найняв дві юридичні компанії, які проводять оцінку дій ВР при спробі створення стратегічного альянсу з "Роснафтою" на початку року. Остаточний варіант буде представлений в кінці жовтня, але вже зібрані дані можуть бути достатньою базою для звернення в міжнародні суди. Рада створюється за ініціативою менеджменту, але для рішення про його проведення необхідна згода як мінімум двох учасників. Джерело видання вважає, що воно буде отримано.
Юридичний процес може початися проти низки компаній групи ВР - BP Russian Investments Limited (прямо володіє часткою в ТНК-ВР), BP International Limited (друга сторона за угодою акціонерів) і BP Plc (головна компанія). Інший позов може бути поданий до деяких її представників у раді директорів TNK-BP Ltd - Девіда Пітті, Робертсона Порт-Елленського. Крім того, претензії можуть бути звернені і до колишнього керівника ТНК-ВР та нинішнього голови ВР Роберта Дадлі. Позови до компанії і менеджерів, що представляють її у раді, можуть бути подані у Високий суд Лондона і суд Британських Віргінських островів, а до Роберта Дадлі у тому числі в один з російських, так як "порушення було пов'язано з бізнесом в Росії", відзначає джерело видання.
Для рішення про подачу позову необхідна згода більшості учасників ради. Таким чином, доля процесу фактично буде залежати від позиції незалежних директорів - глави РСПП Олександра Шохіна, голови комітету акціонерів Nord Stream AG Герхарда Шредера і колишнього топ-менеджера сталеливарної компанії Corus Group Джеймса Ленга.
Про те, що ТНК-ВР і її міноритарії можуть почати судовий процес проти свого акціонера - ВР, видання повідомляло ще в квітні. Джерела, близькі до компанії, тоді заявляли, що ВР порушила акціонерну угоду, домовившись з "Роснафтою" про створення альянсу без схвалення ради директорів ТНК-ВР. Це фактично підтвердив Стокгольмський арбітраж (туди звернувся AAR), заборонивши угоду. Серед можливих претензій були "втрати можливості для ТНК-ВР участі в проекті арктичного шельфу, отримання паперового прибутку від обміну акцій ВР і "Роснафти", а також втрати синергетичного ефекту від стратегічного партнерства з останньою". Крім того, через угоду з "Роснафтою" ВР відмовилася від опціону на купівлю 50% в нафтопереробних заводах Ruhr Oel GmbH, які були "стратегічним пріоритетом для ТНК-ВР".