ua en ru

ТНК-ВР: Для рентабельності нафтопереробки до 2015 р. повинні бути закриті 4-5 млн бар./день надлишкових потужностей

Для забезпечення рентабельності нафтопереробки до 2015 р. в світі повинні бути закриті 4-5 млн барелів на день надлишкових потужностей.

"Таким чином, НПЗ не будуть закриватися лише в тих країнах, де збереження і розвиток нафтопереробної галузі забезпечується на державному рівні", - заявив головний керуючий директор ТОВ "ТНК-ВР Коммерс" Дідьє Казіміро, виступаючи на третьому щорічному "Українському енергетичному форумі", передає прес-служба компанії.

За його словами, в країнах Європи власні НПЗ в разі потреби отримують підтримку держави. Приміром, міністерство енергетики та промисловості Республіки Ірландія зобов'язало трейдерів, що оперують на внутрішньому ринку, купувати певний обсяг нафтопродуктів у місцевого НПЗ. Вищий суд ЄС визнав правомірними дії уряду, оскільки "нафтопереробка є ключовим елементом для економічної безпеки країни".

У країнах Митного Союзу власна нафтопереробка підтримується безпосередньо. "Безмитна нафту для НПЗ території ТЗ дає в середньому маржу в розмірі 97,9 дол. на т (13,6 на бар.). Різниця між експортними митами на нафту (вище) і на нафтопродукти (нижче) стимулює експорт продуктів і експансію на зовнішні ринки. За рахунок цієї субсидії (до 170 дол на тонну в 2011 р.) при внутрішньому споживанні в 5-6 млн т на рік, Білорусь переробляє більше 20 млн т на рік, тобто 80% продукції йде на експорт ", - заявив Казіміро.

У цих умовах, якщо держава не турбуватиметься виживанням стратегічної галузі, нафтопереробка в Україну перестане існувати. Її продукція поступиться місцем продукції сусідів, які зацікавлені в розширенні ринків збуту.