ua en ru

Тимошенко: влада має захистити людей та підтримати медиків через спалах COVID-19

Тимошенко: влада має захистити людей та підтримати медиків через спалах COVID-19 Фото: Юлія Тимошенко (ba.org.ua)
Автор: РБК-Украина

Влада згаяла час і не підготувалася до стрімкого поширення епідемії COVID-19, тому зараз потрібні професійні й скоординовані дії, щоб виправити ситуацію і захистити життя та здоров’я кожного громадянина, як це робиться сьогодні у світі.

Про це заявила голова партії Батьківщина" Юлія Тимошенко під час спілкування з медичними працівниками Прилуцької центральної міської лікарні.

Зокрема, вона наголосила на п’яти невідкладних кроках, які потрібно негайно втілити в життя. Як відомо, план Юлії Тимошенко передбачає:

  • відкриття єдиної багатоканальної гарячої лінії, номер якої знатиме кожен українець, і куди за допомогою звертатимуться всі, хто відчує перші симптоми коронавірусу;
  • забезпечення безкоштовними тестами, які мають братися впродовж доби після звернення на гарячу лінію, і робитися за 24 години;
  • запровадження мобільних бригад, забезпечених автотранспортом, засобами індивідуального захисту та наборами для тестування - хворі не повинні виходити з дому для консультації з лікарем і здачі аналізу
  • надання безкоштовних ліків усім, хто отримав підтвердження хвороби, за протоколом, затвердженим Міністерством охорони здоров’я;
  • розгортання додаткових ліжок та перепрофілювання лікарень під допомогу хворим на COVID-19.

Також Тимошенко переконана, безкоштовне тестування потрібно було запровадити набагато раніше. За її словами, "Батьківщина" неодноразово наголошувала на необхідності залучення до тестування приватних клінік.

"Утім, влада пішла на це лише зараз, під тиском опозиції! Така ж ситуація наразі складається і з залученням вітчизняних потужностей для виробництва кисню та медичного устаткування. Україна могла б забезпечувати людей необхідними засобами й сприяти їх виробництву у власній країні. Але чомусь на такі важливі рішення у влади не вистачає політичної волі", - додає Тимошенко.

Під час спілкування із лікарями Прилуцької ЦМЛ, лідер партії також зазначила, що її фракція ініціюватиме внесення змін в бюджет, щоб передбачити гроші на забезпечення людей безкоштовними тестами та ліками, як під час стаціонарного, так і амбулаторного лікування, а лікарів - гідною зарплатою та доплатами.

Тимошенко: влада має захистити людей та підтримати медиків через спалах COVID-19

"20 жовтня ми ініціюватимемо перегляд того рішення по бюджету, яким виділялися гроші на коронавірус. Це потрібно для того, щоб перерозподілити кошти й направити їх, у тому числі на безкоштовні ліки, на безкоштовні тести як в державних, так і в приватних лабораторіях і обов’язково на заробітні плати лікарям. Потрібно, щоб медики отримали обіцяну надбавку у 300%", - запевнила Тимошенко.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко закликала владу негайно створити Національний штаб боротьби з COVID-19, та запропонувала перелік невідкладних дій, які, на її думку, треба здійснити, щоб уникнути найгіршого сценарію і захистити українців від пандемії.