ua en ru

Тимошенко збиралася підвищити тарифи на газ ще в 2008, - Гройсман

Тимошенко збиралася підвищити тарифи на газ ще в 2008, - Гройсман Фото: Гройсман заявив, що Тимошенко планувала підвищить тарифи ще у 2008 році

За його словами, якщо б підвищення відбулося ще в 2008, не було б "газових схем" Онищенко

Колишній прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко свого часу підписала меморандум з Міжнародним валютним фондом (МВФ), згідно з яким ціна на газ для населення і підприємств мала зрівнятися ще в 2008 році, одночасно дотування вартості імпортного палива державою повинне було припинитися до 2010 через підвищення тарифів. Про це сьогодні під час години запитань до уряду у Верховній Раді заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, передає кореспондент РБК-Україна.

"У 2008 році 31 жовтня був підписаний меморандум з МВФ. Хочу вам сказати з цієї трибуни, на сьогоднішній день я не підписав жодного меморандуму, шановні колеги, ні. А ось є підписи, зокрема прем'єр-міністра України Юлії Володимирівни Тимошенко, ось він підписаний, так тут написано, шановні колеги, у пункті 17 і дозвольте я вам його прочитаю: "для того, щоб забезпечити тривалу базу для продовження здорового фінансування, а також упорядкувати фінансові відносини НАК "Нафтогазу" з бюджетом до кінця 2011 року ми, уряд, зрівняємо ціни на газ внутрішнього видобутку та ціни на імпортований газ" - це те, що було зроблено цим урядом", - заявив Гройсман


Згідно з умовами документа, зачитаного прем'єром, у 2008 році паралельно повинно було відбутися дотування ціни на імпортований газ, який споживається тепловими комунальними підприємствами, має скорочуватися шляхом щоквартального коригування тарифів до повного припинення 1 липня 2010 року.

За словами Гройсмана, якщо б ціни на газ зрівняли ще в 2008 році, сьогодні Україна була б ефективна, і не було б схем Онищенко.

"І я думаю, що у багатьох, в тому числі і тих, хто є або був присутній в цьому залі не було б надсучасних літаків, яхт, кораблів і всього іншого", - додав Гройсман.

Міністр також назвав псевдо лідерами тих, хто імітує боротьбу за Україну заради кількох додаткових відсотків голосів на майбутніх виборах.

"Одна лідер однієї політичної сили свідчить про те, що український газ коштує 20 доларів, що ж повною нісенітницею. Але говорити, як я вже сказав, цей шалений популізм, який за 20 років нашої незалежності не довів ще поки здатності вирішувати реальні проблеми людей", - сказав Гройсман.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Рада відправила на доопрацювання законопроект про затвердження НКРЭКУ тарифів на тепло.