ua en ru

Тимошенко просить Мін’юст США перевірити фінансування звіту фірми Skadden по її справі

Лідер опозиції Юлія Тимошенко підготувала заяву на ім'я міністра юстиції США щодо розслідування фінансування звіту американської юридичної компанії Skadden під час підготовки так звіту щодо її справи у Європейському суді з прав людини. Про це заявив захисник Юлії Тимошенко, народний депутат Сергій Власенко сьогодні, 27 грудня, на прес-конференції, передає прес-служба "Батьківщини".

За його словами, зазначена заява була відправлена сьогодні.

Власенко підкреслив, що Тимошенко просить Мін'юст США надати правову оцінку діям юристів компанії Skadden по "корупційному фінансуванню їх роботи для українського уряду".

За словами Власенка, у випадку підтвердження фактів корупції Тимошенко просить порушити кримінальні справи не тільки проти осіб, які були залучені до цієї справи з американської сторони, а й проти українських посадовців, зокрема, міністра юстиції Олександра Лавриновича, "які у незаконний спосіб, у змові з юристами компанії Skadden, залучили їх для здійснення робіт для українського уряду".

Захисник розповів, що зазначена компанія була залучена Міністерством юстиції України для здійснення дослідження щодо дотримання принципів верховенства права та практики європейського суду з прав людини у справі щодо Тимошенко, що перебуває на розгляді Європейського суду з прав людини.
Власенко також продемонстрував лист Мін'юсту, отриманий на звернення народного депутат VI скликання Олени Шустік, про те, що "оплата послуг американських юристів здійснюється у відповідності до об'єму виконаних робіт, проте, не може перевищувати 95 тис.грн (приблизно 12 тис. дол)".

Власенко розповів, що передав цей лист юристам Skadden і попросив їх надати пояснення щодо низької ціни їх гонорару.

При цьому захисник зауважив, що над проектом працювало 10 юристів, серед яких було два партнера юридичної компанії, година роботи кожного з яких коштує мінімум 750 дол.; три помічника, які отримують мінімум 400 дол. за годину. Тобто, за його словами, година роботи юристів Skadden складає щонайменше 2,7 тис. дол.

Власенко додав, що лише із захисниками Тимошенко ці юристи пропрацювали близько 40 годин. Також їм було надано документи для вивчення приблизно на 50-60 годин.

"За нашими приблизними оцінками, робота юристів Skadden складає від 1,5 до 2 млн дол.", - заявив Власенко.

"Або хтось платить за цю роботу "під столом", або вони працюють на український уряд не просто безкоштовно, а ще й доплачують", - додав він.

Захисник також додав, що у офіційному звіті компанії Skadden немає жодної згадки про безкоштовну роботу на український уряд.

Власенко наголосив, що цей звіт був також некоректним згідно з оцінкою Державного департаменту США, який 13 грудня зробив відповідну заяву.

Читайте також: Міжнародна юрфірма не побачила політичної мотивації у вироку Тимошенко, - Мінюст