ua en ru

Тігіпко поки що єдиний з кандидатів, який зайняв позицію миротворця, - політолог

Найбільшим страхом в суспільстві є війна, але при цьому з кандидатів на пост Президента тільки Сергій Тігіпко чітко займає миротворчу позицію, інші працюють або в інтересах сепаратистів, або в інтересах радикально налаштованих мешканців центральної та західної України. Таку думку висловив глава правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Зокрема, за його словами, в суспільстві існує об'єктивна потреба у зниженні політичного напруження і пошуку мирного вирішення ситуації, що склалася на сході країни. "Якщо раніше більшість населення, як показують соціологи, боялися економічних проблем - безробіття, зростання цін, зараз на перше місце вийшла загроза війни. Позиція Тігіпко сьогодні відповідає запиту значної частини населення на запобігання війни. Він займає позицію миротворця в політичному процесі і тим самим може розширити число своїх виборців. Як політик і кандидат в Президенти він чинить правильно", - зазначив політолог.

На думку Фесенка, в умовах кризи на сході, будь-які агресивні дії - напади на політиків, акції радикального характеру, заклики до самосуду, паління шин біля стін Верховної Ради "фактично є потуранням агресору і сепаратистам". "Відповідальні політики, які думають про майбутнє країни, мають зробити все, щоб не підвищувати, а знизити градус політичної напруги", - додав він.

Експерт вважає, що на відміну від позиції Тігіпка, інші кандидати - Олег Царьов, Михайло Добкін, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко - поки не висловили чіткої миротворчої позиції. За його словами, кожен з них працює на настрій своїх виборців. Наприклад, Олег Царьов працює на настрої людей, які захопили будівлі в Донецьку і Луганську. "Він ціннісно на одній стороні барикад з сепаратистами. Ці люди не підуть на вибори", - вважає експерт.

Нагадаємо, раніше Тігіпко заявив про необхідність пошуку мирного виходу з ситуації у країні й засудив заклики інших кандидатів та їх прихильників до насильства. "Озброєна агресивна вулиця активно впливає на хід президентської кампанії. Можна не погоджуватися з позицією того чи іншого громадянина або політика. Можна спробувати його переконати або боротися з ним в рамках цивілізованого політичного процесу. Але коли натовп силою примушує підкоритися своїй волі або відректися від своїх поглядів - це повернення у темне середньовіччя", - заявив він.

На думку політика, "майданну демократію пора припиняти". "Прийшов час роззброїти всі незаконні збройні групи і прибрати зброю з вулиць", - додав він.