ua en ru

TI: 45,5% українців готові повідомляти про корупцію до правоохоронних органів

TI: 45,5% українців готові повідомляти про корупцію до правоохоронних органів Фото: Transparency International

За рік ця цифра зросла на 32,5%

В Україні 45,5% громадян готові повідомляти про корупцію до правоохоронних органів і домагатися справедливого покарання корупціонерів. Такими є попередні результати національної кампанії "Вони б не мовчали!", ініційованої громадською організацією Transparency International Україна за підтримки PACT Inc., що тривала майже протягом року.

Як повідомляється, за рік ця цифра зросла на 32,5%. А 2% населення є дійсними викривачами: своє обурення корупцією вони виражають у реальних діях - повідомляють про злочини до міліції, прокуратури, СБУ, ініціюють позови до суду, а також широко оприлюднюють розслідування щодо корупційних діянь у медіа та на громадських сайтах.


Зокрема, на думку експерта з запобігання та протидії корупції Андрія Кухарука, серйозному зростанню кількості викривачів заважає низький рівень довіри до правоохоронної і судової системи в країні.

"Саме тому громадяни мають острах перед корупціонерами, які завдяки недолікам роботи державних структур залишаються непокараними, шкодять та залякують викривачів. Також у законодавстві повинні бути чітко встановлені гарантії захисту для викривачів, зокрема, звільнення від юридичної відповідальності", - зазначив він.

Нагадаємо, правління Transparency International (TI) Україна в п'ятницю, 29 квітня, одноголосно обрало колишнього заступника генпрокурора Віталія Каська п'ятим членом правління організації на термін повноважень чинного складу правління - до кінця жовтня 2016 року.