ua en ru

ТЕС і ТЕЦ можуть перевести на газ при нестачі вугілля. Кабмін готує рішення

ТЕС і ТЕЦ можуть перевести на газ при нестачі вугілля. Кабмін готує рішення Фото: прем'єр-міністр України Денис Шмигаль (РБК-Україна, Віталій Носач)

Кабінет Міністрів доручить профільним органам виконавчої влади та енергокомпаніям забезпечити можливість переходу ТЕС і ТЕЦ з вугілля на 100% використання газу. Відповідний проект розпорядження планується прийняти на засіданні Кабінету Міністрів 15 грудня.

Згідно з документом, який є в розпорядженні РБК-Україна, перехід на газ буде проводитися при нестачі вугілля в період до 15 квітня 2022 року.

"Вжити заходів щодо забезпечення безпеки поставок електроенергії та беззбитковості діяльності з виробництва електроенергії на теплоелектростанціях і теплоелектроцентралях у разі використання ними в якості палива 100% природного газу (на період відсутності в достатній кількості запасів вугілля на складах виробників)" - йдеться в проекті документа.

Розробити механізм переходу ТЕЦ і ТЕС на газ доручено Міненерго, НКРЕКП, НАК "Нафтогаз України" і "Укренерго"

Що кажуть в Міністерстві енергетики

Розпорядження вводиться з метою безперебійного опалювального сезону. Водночас послуга із закупівлі газу відбуватиметься лише у разі необхідності.

"Це не означає, що ми переводимо всі наші ТЕС і ТЕЦ на газ. Механізм який буде імплементовано, передбачає використання газу тільки для того обсягу генеруючих потужностей, якого може не вистачати у певний момент", - пояснив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко.

Вже в грудні в Україні очікується доставка імпортного вугілля вагою 1 млн 950 тисяч тонн, а заплановане споживання очікується на рівні близько 1,7 млн тонн.

"Ми не хочемо допустити ситуацію, яка була в минулому році, коли "Центренерго" використовував газ для виробництва електричної енергії і не мав коштів, щоб розрахуватися за поставлені обсяги, тому що не було передбачено відповідного механізму", - додав Власенко.